Spanje ontkent verkoop van Algerijns gas aan Marokko

marokko
0
28 apr '22
Spanje gaat geen Algerijns gas aan Marokko doorverkopen, meldt de Spaanse regering donderdag.

De reactie van Spanje kwam nadat Algerije had gewaarschuwd het gascontract met de Spaanse regering te beëindigen als het land het gas uit Algerije via een omweg aan Marokko zou leveren.

De waarschuwing van de Algerijnse energieminister Mohamed Arkab kwam nadat hij door zijn Spaanse ambtgenote Teresa Ribera werd geïnformeerd over het besluit van Spanje om de EMPL-gaspijpleiding "vanaf vandaag of morgen" te zullen gebruiken om een ander land van aardgas te voorzien.

De EMPL-pijpleiding verbindt Algerije met Spanje en loopt grotendeels door Marokko. Algiers besloot het gastransportcontract met Marokko niet te verlengen als gevolg van de diplomatieke breuk tussen de twee landen.

De mededeling van de Spaanse minister noemde Marokko niet bij naam maar de regering in Madrid liet in februari al weten Marokko te zullen helpen de aankoop van vloeibaar aardgas (LNG).

De Marokkaanse energieminister Leila Benali liet eerder deze maand weten dat Marokko officieel is toegetreden tot de internationale gasmarkt, een primeur. Benali weigerde echter in details te treden en ontkende dat het gas uit Spanje afkomstig zou zijn. Ook zou het gas niet op de Europese markt gekocht zijn.

Marokko onderhandelt sinds november met "zowel landen als internationale leveranciers van vloeibaar aardgas.", zei Benali. Wel zijn er al afspraken gemaakt met Spanje, Frankrijk en Portugal om gebruik te kunnen maken van hun infrastructuur om het vloeibaar gemaakte gas (LNG) weer om te zetten in gas en deze via de EMPL-gaspijpleiding naar Marokko te vervoeren.

Minister Benali beloofde snel meer details over de gasimportovereenkomsten bekend te maken.

© MAROKKO.NL 2022
algerije
spanje
aardgas
marokko
mohamed arkab
teresa ribera
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?