Tientallen Palestijnen gewond na Israëlische invallen Al-Aqsa-moskee

buitenland
0
29 apr '22
Vrijdag zijn tientallen Palestijnen gewond geraakt toen Israëlische bezettingstroepen protesten in bezet Oost-Jeruzalem hardhandig de kop indrukte.

De Palestijnen kwamen in opstand omdat de Israëlische politie te weinig doet om kolonisten uit het gebied te houden.

Het nieuwe Israëlische geweld valt op de laatste vrijdag van de vastenmaand ramadan. De opstootjes vonden opnieuw plaats in de buurt van de al-Aqsa-moskee en de klaagmuur op de Tempelberg, waar het al weken onrustig is. De politie heeft drie Palestijnen opgepakt.

Volgens de Palestijnse hulporganisatie Rode Halve Maan zijn vrijdag 42 Palestijnen gewond geraakt. Van hen zijn er 22 naar een ziekenhuis gebracht, maar niemand verkeert in ernstige toestand.

De Israëlische politie viel de moskee opnieuw binnen nadat "relschoppers" met stenen en vuurwerk gooiden. De menigte werd volgens getuigen uiteengedreven met traangas en rubberen kogels. De afgelopen weken zijn bijna driehonderd Palestijnen gewond geraakt en vielen er tientallen doden bij Israëlische politieoptredens.

Tempelberg
De islamitische autoriteiten in Jordanië beheren het heilige moskeecomplex, een symbolische rol want bezetter Israël bepaalt uiteindelijk de toegang tot het gebied. Jordanië wil volgende week na de ramadan met Israël om de tafel om de oude situatie rond de moskee te herstellen zodat gewelddadige confrontaties kunnen worden voorkomen.

Het Jordaanse koningshuis is er traditioneel de beschermheer van islamitische en christelijke heiligdommen, maar zegt dat Israël sinds 2000 de afspraak dat niet-moslims niet mogen bidden rond de moskee heeft ondergraven. Jordanië wil dat het zeggenschap krijgt over alle bezoeken van mensen met een ander geloof. Joden mogen de plek wel bezoeken, maar mogen er niet bidden.

Kolonisten die onder politiebescherming het Al-Aqsa-complex bezoeken leidde in afgelopen dagen tot confrontaties met Palestijnen in de moskee, waarbij velen gewond raakten door Israëlische kogels en traangaspatronen. Honderden anderen werden opgepakt en afgevoerd.

Israël zegt dat het een verbod op gebeden door joden handhaaft en volgens de regering zijn er geen plannen om een plek te creëren waar joden mogen bidden.

Verbod
Israël verbood vorige week bezoeken van niet-moslims tot het einde van de ramadan, maar volgens Jordanië worden ook moslims beperkt, terwijl uiterst rechtse Israëlische kolonisten niet zouden worden tegengehouden. Eerder deze maand liepen de spanningen in het gebied op toen joodse nationalisten, geleid door extremistische wetgever Itamar Ben Gvir, probeerden te marcheren naar de Damascuspoort, een van de hoofdingangen van de oude stad die door Palestijnen wordt gebruikt. De groep nationalisten scandeerde "dood aan Arabieren".

Onlangs werden voor het eerst dit jaar raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook. Israël antwoorde met luchtaanvallen. Verzetsbeweging Hamas, dat de leiding heeft in Gaza, noemt elk incident bij de moskee in Oost-Jeruzalem een overschrijding van een rode lijn.

De verzetsgroep beschuldigt Israël ervan aanvallen op gelovigen te tolereren. De Israëlische regering doet er volgens premier Naftali Bennett alles aan om de veiligheid te waarborgen.

© ANP 2022
palestina
israel
religie
jordanie
christendom
jeruzalem
islam
gazastrook
hamas
gazastrook
naftali bennett
tempelberg
westmuur
oost-jeruzalem
politie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?