Spanje: heropening grenzen met Ceuta en Melilla uitgesteld

marokko
0
30 apr '22
De Spaanse regering heeft besloten de heropening van de landsgrenzen met Marokko met 15 dagen uit te stellen.

Dat meldt het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag. Het uitstellen van de heropening van de landsgrenzen tussen Marokko en de Spaanse exclaves in Noord-Afrika is bedoeld om grensbureaus meer tijd te geven zich voor te bereiden op de hervatting van het grensverkeer.

De grensovergangen zijn al meer dan twee jaar gesloten, aanvankelijk vanwege de coronapandemie maar daarna hield Rabat de grenspassages gesloten als gevolg van het diplomatieke conflict met Madrid.

Ook vanuit Spanje loopt sinds de grenssluiting in 2020 een decreet die de sluiting van de grens formaliseert. Het decreet werd voorheen maandelijks verlengd en zou vandaag aflopen maar werd vanochtend verlengd, weliswaar met een kortere periode (15 dagen) dan gebruikelijk.

Marokko en Spanje hebben onlangs de ruzie bijgelegd en de twee landen maakten bekend dat de landsgrenzen weer zouden worden heropend maar spraken geen concrete datum af. In Ceuta en Melilla werd recent meermaals gedemonstreerd tegen die onduidelijkheid en de voortdurende sluiting van de landsgrenzen.

In afwachting van de hervatting van het grensverkeer heeft minister Fernando Grande-Marlaska (Binnenlandse Zaken) de aanwezigheid van de Spaanse politie ter plaatse versterkt.

© MAROKKO.NL 2022
spanje
ceuta
melilla
marokko
landsgrens
fernando grande-marlaska
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?