Palestijnse doden en gewonden na bestorming Al-Aqsa door Israëlische kolonisten en soldaten

buitenland
43
5 mei '22
Israëlische bezettingstroepen en kolonisten hebben donderdag de Al-Aqsa-moskee in bezet Oost-Jeruzalem bestormd.

Daarbij raakten ten minste 16 Palestijnen gewond en werden tientallen gearresteerd.

Minstens 600 extreemrechtse kolonisten vielen donderdag tussen 07.00 uur en 11.00 uur het Al-Aqsa-complex binnen via Bab al Maghariba (de Marokkaanse Poort). Tussen 13.30 uur en 14.30 uur volgden nog meer kolonisten.

Om de weg vrij te maken voor de kolonisten werden Palestijnen bekogeld met rubberen kogels en traangaspatronen. De Rode Halve Maan meldt dat twee Palestijnen naar het ziekenhuis zijn overgebracht nadat ze door Israëliërs werden afgeranseld. Ruim 50 Palestijnse mannen, waaronder ouderen en kinderen, werden gearresteerd en vanuit Bab al-Silsila (Kettingpoort) het Al-Aqsa-complex uit begeleid.

De invallen van kolonisten onder politiebescherming in de Al-Aqsa-moskee werden hervat na een pauze van 10 dagen tijdens de laatste dagen van de ramadan. In een verklaring omschreef verzetsbeweging Hamas de invallen als een "ernstige escalatie en directe provocatie" en houdt het Israël verantwoordelijk voor het geweld.

"Onafhankelijkheidsdag"
Israël viert donderdag zijn oprichting 74 jaar geleden. Diezelfde gebeurtenis wordt door de Palestijnen op 15 mei herdacht als de Nakba, de catastrofe waarbij 750.000 Palestijnen met geweld uit het historische Palestina werden verdreven.

De recente golf van Israëlisch geweld in de bezette Palestijnse gebieden wakkert de angst aan dat het conflict weer zal escaleren, zoals in het voorjaar van 2021 ook al gebeurde. Onder meer een bestorming van de Al-Aqsa-moskee door Israëlische troepen en de dreigende uithuiszetting van een Palestijns gezin om plaats te maken voor kolonisten, leidde toen tot massale Palestijnse protesten.
Israël reageerde met luchtaanvallen waarbij in elf dagen meer dan 270 Palestijnen in Gaza werden gedood, waaronder veel vrouwen en kinderen.

© MAROKKO.NL 2022
palestina
israel
religie
jordanie
christendom
jeruzalem
islam
gazastrook
hamas
gazastrook
naftali bennett
tempelberg
westmuur
oost-jeruzalem
politie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?