Meerdere landen bevestigen steun voor Marokkaans autonomieplan Sahara

marokko
0
12 mei 18:09
Meerdere landen hebben tijdens de bijeenkomst van de anti-Daesh-coalitie in Marrakech steun betuigd voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara.

Turkije, Saoedi-Arabië, Servië, Roemenië, Cyprus, Guinee en de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) herhaalden woensdag de Sahara-plannen van Rabat als een "serieuze" of "geloofwaardige" basis te zien voor de oplossing van het conflict rond de Sahara.

De bijeenkomst in Marrakech werd bijgewoond door vertegenwoordigers van meer dan 80 landen en internationale organisaties. Op de bijeenkomst werd onder meer gesproken over de uitdagingen die terrorisme met zich meebrengt en de herpositionering van terreurgroep Daesh op het Afrikaanse continent.

Tegen alle verwachtingen in verklaarde ook Nederland het autonomievoorstel van Marokko te steunen. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, zei dat Nederland het autonomieplan beschouwt als een "serieuze en geloofwaardige bijdrage" aan het door de Verenigde Naties geleide proces.

Ook de steun van Cyprus is nieuw. De Cypriotische minister van Buitenlandse Zaken, Ioannis Kasoulides, zei het Sahara-initiatief van Marokko te steunen en veroordeelde krachtig alle pogingen tot separatisme waarmee Marokko, maar ook Cyprus wordt geconfronteerd.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, bedankte Marokko voor de uitnodiging en gaf aan dat de bijeenkomst op een cruciaal moment plaatsvindt, gezien de toenemende terreurdreiging in Azië en Afrika. Buitenlandminister Nasser Bourita bedankte Turkije voor de steunverklaring en zei dat Ankara kan rekenen op Rabat voor "steun in fundamentele kwesties".

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, prins Faisal Ben Farhan, omschreef de relatie met Marokko als "oud, broederlijk en familiaal" en zei dat deze "verder gaat dan diplomatieke betrekkingen". Hij bedankt Marokko voor de hulp bij het organiseren van World Expo 2030 in Riyad. Bourita omschreef de betrekkingen met Saoedi-Arabië als "bijzonder en uitzonderlijk", als gevolg van het streven van koning Salman ben Abdelaziz Al Saud en koning Mohammed VI.

De Servische minister van Buitenlandse Zaken, Nikola Selaković, bedankte Marokko voor de steun in de kwestie Kosovo en Metohija evenals de dialoog tussen Belgrado en Pristina.

De Guinese minister van Buitenlandse Zaken, Morissanda Kouyate, heeft "voor eens en voor altijd" duidelijk gemaakt het autonomievoorstel van Marokko te steunen. Bourita bedankte Kouyate en beschreef Conakry als een "echte en uitzonderlijke vriend" van Rabat.

De minister van Buitenlandse Zaken van CAR, Sylvie Baipo-Temon, omschreef tijdens de gezamenlijke persconferentie de Sahara-plannen van Rabat als "de enige echte oplossing" voor het conflict in de Sahara. Ze omschreef de bijeenkomst in Marrakech als een gelegenheid om de bilaterale betrekkingen met Marokko te versterken.

Roemenië
De Roemeense minister van Buitenlandse Zaken, Bogdan Aurescu, benadrukte de constructieve rol die beide landen spelen bij het handhaven van stabiliteit, veiligheid en vrede in hun regio's. Volgens Aurescu zijn beide landen zich goed bewust van de rol en verantwoordelijkheid die gepaard gaat met de geografische ligging van de twee landen om vrede en harmonie in Afrika, het Middellandse Zeegebied, Centraal- en Balkan-Europa te bevorderen.

De ministers kwamen overeen om de onderlinge betrekkingen te intensiveren op het gebied van onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, innovatie, digitale technologie en cultuur. Roemenië heeft de afgelopen maanden een belangrijke rol gespeeld bij de opvang van Marokkaanse studenten die gestrand raakten in conflictgebieden in Oekraïne. Het Oost-Europese land liet eind april weten bereid te zijn studieplekken te bieden aan 2.000 Marokkaanse medische studenten uit Oekraïne.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
turkije
sahara
saoedi-arabië
servië
cyprus
guinee
nederland
roemenië
centraal-afrikaanse republiek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi