Grenzen met Ceuta en Melilla gaan 17 mei open

marokko
1
12 mei 17:18
Het is officieel. De langverwachte heropening van landgrenzen tussen Marokko en de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla gaat dinsdag 17 mei plaatsvinden.

Dat meldt de Spaanse ambassade in Rabat donderdag.

De twee grensovergangen zullen in eerste instantie toegankelijk zijn voor ingezetenen van de Europese Unie (EU) en voor personen die bevoegd zijn om binnen het Schengengebied te reizen. Vanaf 31 mei zijn ook Marokkaanse arbeiders weer welkom in de twee stadsexclaves.

De op handen zijnde heropening werd gisteren al aangekondigd door de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jose Manuel Albares. Volgens de bewindsman was het besluit om de landsgrenzen te heropenen al genomen maar moesten lokale autoriteiten om praktische redenen de hervatting van het grensverkeer uitstellen.

De grensovergangen tussen Marokko en de Spaanse exclaves in Afrika zijn al meer dan twee jaar gesloten, aanvankelijk vanwege de coronapandemie maar daarna hield Rabat de grenspassages gesloten als gevolg van een diplomatiek conflict met Madrid.

Marokko en Spanje hebben de ruzie inmiddels bijgelegd en de twee landen maakten bekend dat de landsgrenzen weer zouden worden heropend maar spraken geen concrete datum af. Door alle onduidelijkheid werd in Ceuta en Melilla meermaals gedemonstreerd tegen de voortdurende sluiting van de landsgrenzen.

Albares zei vorige week nog dat de overgangen nog vóór het zomerseizoen zouden worden geopend. Volgens Albares is de heropening van de landsgrenzen met Marokko belangrijk voor Ceuta, Melilla, Andalusië en de Canarische Eilanden.

De hervatting van het grensverkeer zal "ordelijk en geleidelijk" plaatsvinden.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
spanje
ceuta
melilla
grens
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi