Duitsland verbiedt wake voor vermoorde Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh

buitenland
3
13 mei 19:28
De politie in Berlijn weigert toestemming te geven voor een wake ter nagedachtenis aan de vermoorde Al Jazeera-verslaggeefster Shireen Abu Akleh.

De bijeenkomst ter nagedachtenis aan de 51-jairge verslaggeefster, die woensdagochtend door het Israëlisch bezettingsleger werd doodgeschoten, was georganiseerd door Jüdische Stimme, een joodse groepering die de Palestijnse rechten steunt.

De wake stond gepland voor vrijdagavond maar valt volgens de Berlijnse autoriteiten onder het verbod op protesten in aanloop naar Nakba-dag. Palestijnen staan op die dag stil bij de catastrofe waarbij in 1948 ruim 15.000 Palestijnen werd gedood en 700.000 anderen uit hun huizen werd verdreven door zionistische bendes om plaats te maken voor de staat Israël. De bloedige gebeurtenissen van die dag worden door de Israëliërs jaarlijkse op feestelijke wijze gevierd als 'onafhankelijkheidsdag'.

De wake van vandaag is slechts één van de bijeenkomsten die door de Duitse autoriteiten zijn verboden als gevolg van een ongekend en wijdverbreid verbod op pro-Palestijnse bijeenkomsten in Berlijn.

De politie voert aan dat de bijeenkomsten een "risico op antisemitische gezangen, intimidatie en geweld' vormen. Vorige maand meldde de Duitse pers dat Joodse mensen aangaven slachtoffer te zijn geweest van antisemitische beledigingen tijdens een pro-Palestijns protest in Berlijn.

Maar volgens Wieland Hoban, voorzitter van Jüdische Stimme, wordt dat incident gebruikt als voorwendsel om solidariteit met de Palestijnen te voorkomen. "Ze nemen een handvol tieners die antisemitische dingen roepen en gebruiken dat om duizenden mensen die vreedzaam willen demonstreren in diskrediet te brengen", zei hij.

Volgens Hoban voelt Duitsland een speciale verantwoordelijkheid jegens Israël vanwege de Holocaust. "Mensen zoals wij moeten als Joden de Duitsers constant uitleggen dat ze ons niet helpen door de onderdrukking van Palestijnen te steunen".

De Berlijnse politie doet nu hetzelfde als de moordenaars van Palestijnse journalisten, demonstraties onderdrukken is hetzelfde als het doden van de waarheid, aldus Hoban.

© MAROKKO.NL 2022
duitsland
berlijn
palestina
wake
demontratie
protest
nakba
shjreen abu akleh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi