Oekraïne schort vredesonderhandelingen met Rusland op

buitenland
11
17 mei '22
Oekraïne heeft de vredesonderhandelingen met Rusland dinsdag opgeschort.

Het land besloot daartoe omdat Moskou er geen blijk van zou geven "de situatie te begrijpen", zegt Michailo Podoljak, een adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Volgens Podoljak realiseren de Russen zich niet dat "de oorlog niet langer volgens de regels, het tijdschema en de plannen" van Rusland verloopt. Ook zou de Russische elite "bang zijn de waarheid te zeggen en te erkennen dat Moskou zich moet terugtrekken uit deze oorlog", aldus Podoljak. Eerder dinsdag meldde het Kremlin al dat Oekraïne gestopt is met onderhandelen.

De twee oorlogvoerende landen gingen al kort na de Russische inval op 24 februari met elkaar om de tafel om tot een vredesakkoord te komen. Beide landen hebben daartoe eerder gestelde doelen afgezwakt of opgegeven, maar op een aantal belangrijke punten zijn ze niet wezenlijk nader tot elkaar gekomen.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft dinsdag een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski gehad. Beiden hebben daarbij beklemtoond dat er alleen een oplossing via onderhandelingen kan komen als de gevechten stoppen en troepen worden teruggetrokken.

© ANP 2022
rusland
moskou
oekraïne
volodymyr zelensky
vredesonderhandelingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?