Autoriteiten Casablanca verbieden protest tegen hoge inflatie en Israël

marokko
12
27 mei '22
Een demonstratie tegen de verzoening met Israël en de dalende koopkracht in Marokko krijgt geen toestemming van de autoriteiten in Casablanca.

De mars tegen de normalisering met Israël en de toenemende kosten van het levensonderhoud stond gepland voor aanstaande zondag en wordt georganiseerd door het Sociale Front, een coalitie van linkse partijen en vakbonden.

De demonstratie is verboden omdat autoriteiten naar eigen zeggen de openbare orde niet kunnen handhaven. Het Sociaal Front omschrijft het verbod als "autoritaire repressie" en een beperking van rechten en vrijheden.

Eerdere protesten van het Sociale Front ontvingen veel steun en verliepen ondanks de hoge opkomst zonder problemen. De demonstratie van zondag is voorlopig opgeschort maar de organisatie roept wel op tot een vreedzame sit-in zondag in Casablanca.

Inflatie
Net als in andere delen van de wereld worden ook inwoners van Marokko geconfronteerd met stijgende brandstof- en voedselprijzen als gevolg van een historische droogte, de oorlog in Oekraïne en de post-pandemische invloeden op de economie.

De inflatie in Marokko liep eind april op tot 4,1 procent op jaarbasis en de economische groei zal dit jaar naar verwachting tussen de 1,5 en 1,7 procent schommelen.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
casablanca
protest
politie
israel
demonstratie
inflatie
levensonderhoud
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?