Opgelet: na 2 keer zakken zet CBR je op 'zwarte lijst'

algemeen
0
30 mei '22
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft extra maatregelen aangekondigd om de wachttijden voor examens terug te dringen.

Het eerste herexamen praktijkexamen auto kan straks op zijn vroegst na vier weken en na twee keer zakken voor B kun je pas weer na 15 weken op examen.

Ook mensen die zakken voor het praktijkexamen bromfiets, brommobiel, motor verkeersdeelneming of auto met aanhangwagen kunnen op zijn vroegst na vier weken weer afrijden. Met de huidige achterstand bij het CBR zal de wachttijd overigens veel langer zijn.

Het CBR geeft aan dat de kandidaten met een langere wachttijd meer voorbereidingstijd krijgen. Het CBR overwoog ook om de examenleeftijd te verhogen naar 18 jaar en te stoppen met faalangstexamens maar heeft daar toch van afgezien. Het CBR voert de maatregelen in vanaf 1 september.

Maatregelen voor rijscholen
De maatregelen van het CBR komen bovenop de regels die het kabinet aan rijscholen oplegt om problemen in de rijscholenbranche op te lossen. Slechts de helft van de kandidaten slaagt in één keer voor het praktijkrijexamen, en voor honderden rijscholen geldt dat minder dan drie op de tien leerlingen slaagt.

Problemen met rijlessen komen doordat leerlingen vaak te afhankelijk zijn van één rijinstructeur, en er nauwelijks prikkels zijn om leerlingen goed op te. Bovendien ontbreekt het aan toezicht op de branche. Hoewel er voor rijexamens regels zijn, geldt dat niet voor de lessen zelf.

© ANP/Bovag/Marokko.nl 2022
cbr
mark harbers
rijscholen
bovag
wachttijd
zwarte lijst
autorijles
emile roemer
leerplan
rijbewijs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?