Suriname opent binnenkort ambassade in Jeruzalem

buitenland
0
30 mei '22
Suriname is van plan om de huidige ambassade in Tel Aviv te verhuizen naar Jeruzalem.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid maakte het nieuws in een tweet bekend na een ontmoeting met zijn Surinaamse collega Albert Ramdin. "Dank u wel Suriname!", zette hij er in het Nederlands bij. De datum van de opening is nog onbekend.

Een ambassade in Jeruzalem ligt internationaal gevoelig omdat de status van de historische stad omstreden is. Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverde Israël het oostelijke stadsdeel maar tegenwoordig beschouwt de zionstaat heel Jeruzalem als Israëlisch grondgebied en als de "eeuwige en ondeelbare hoofdstad" van het land. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

"Jeruzalem is het bestuurlijk centrum en daarom willen we daar een ambassade. We willen de functionele, technische en commerciële samenwerking met Israël versterken. Er moet niet emotioneel op gereageerd worden, we moeten nuchter blijven", zegt de Surinaamse minister Ramdin tegen de NOS.

Directeur-generaal Peled van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het bezoek van de Surinaamse minister aan zijn land een mijlpaal is in de onderlinge betrekkingen. "Israël zal betere toegang krijgen tot het Caraïbisch gebied en Suriname krijgt toegang tot onze technologie en investeerders", zegt hij in de Israëlische krant The Jerusalem Post.

Tot nu toe hebben alleen de Verenigde Staten, Guatemala, Honduras en Kosovo een ambassade in Jeruzalem. De aankondiging van de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël leidde in 2017 wereldwijd tot verontwaardiging en tot woedende reacties in het Midden-Oosten. De Nederlandse ambassade is sinds 1980 gevestigd in een buitenwijk van Tel Aviv. Er zijn geen plannen voor een verhuizing.

© NOS/ANP/Jerusalem Post 2022
suriname
israel
tel aviv
jeruzalem
ambassade
albert ramdin
palestina
yair lapid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?