Schoonmakers Schiphol gaan na wilde staking weer aan het werk

economie
0
20 jun '22
Ongeveer honderd stakende schoonmakers op Schiphol zijn na een wilde staking weer aan het werk gegaan.

Volgens vakbond FNV voerden ze actie omdat niet alle schoonmakers op de luchthaven aanspraak kunnen maken op de zomerbonus die Schiphol onlangs beloofde aan personeel vanwege de drukte op het vliegveld.

Het gaat om schoonmakers die de vliegtuigen en business lounges van luchtvaartmaatschappijen schoonmaken. Zij werken niet in opdracht van Schiphol, maar van de maatschappijen. Daardoor konden ze geen aanspraak maken op de bonus van 5,25 euro per uur die andere schoonmakers op Schiphol deze zomer wel krijgen.

Een wilde staking wil zeggen dat die niet door de vakbond zelf is georganiseerd. FNV was dan ook niet direct betrokken. Wel werd de bond gevraagd om te bemiddelen in het conflict. De actie heeft uiteindelijk zo'n anderhalf uur geduurd.

Volgens FNV-campagneleider Joost van Doesburg ging iedereen weer aan het werk toen duidelijk werd dat er binnenkort gesprekken zullen plaatsvinden met de werkgevers en opdrachtgevers van de schoonmakers.

Schiphol geeft aan dat de actie "geen impact op de operatie" heeft gehad. Meer kan een woordvoerster er niet over zeggen.

© ANP 2022
vakbond
luchthaven schiphol
fnv
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?