Forumleider Baudet hangt schorsing Kamer boven het hoofd

algemeen
10
21 jun 17:56
Acht Kamerfracties hebben een klacht ingediend tegen fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD).

Dat hebben de fracties, die een ruime meerderheid in de Tweede Kamer hebben, aan RTL Nieuws laten weten.

Als de klacht wordt overgenomen, kan de Forum-leider voor minimaal een maand worden geschorst. Hij mag dan wel in de Kamer zijn en meestemmen, maar niet het woord voeren.

Coalitiepartijen VVD, D66, CDA, ChristenUnie en oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en Volt dienen de klacht in bij een speciale commissie die zich bezighoudt met de integriteit van de Tweede Kamer. Dat College van onderzoek integriteit heeft Baudet medio maart al berispt en een aanwijzing gegeven, omdat hij weigert nevenfuncties, giften en extra inkomsten in een openbaar register te melden. Dat is voor Kamerleden verplicht.

Ondanks die maatregel weigert Baudet dit nog steeds te doen. Dat is de aanleiding voor de acht fracties om een klacht in te dienen.

Baudet is naast Tweede Kamerlid ook bestuurslid van Forum voor Democratie bv en directeur van THPB Media B.V. De Forum-leider schrijft boeken en geeft, al dan niet tegen betaling, lezingen. Hij zou daarmee vorig jaar 85.000 euro hebben verdiend, zo meldde Nu.nl. Dat bedrag werd niet tegengesproken tegenover het ANP, maar een woordvoerster van FVD zei dat Baudet gewoon belasting betaalt over zijn inkomsten.

© ANP 2022
vvd
democraten 66
cda
christenunie
groenlinks
fvd
thierry baudet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi