Zo bouw je legaal een drugsimperium op in Marokko

marokko
4
22 jun 1:06
Wil je instappen in de legale cannabismarkt in Marokko maar weet je niet waar je moet beginnen? Hier leer je er alles over.

Sinds 1 augustus is in Marokko de teelt, export en verkoop van medicinale wiet gelegaliseerd. Er is een agentschap opgericht (ANRARC) dat toezicht houdt op de productie, transport en verkoop van cannabis.

De nieuwe wet is bedoeld om cannabisboeren in Marokko te steunen en tegelijkertijd drugscriminelen de wind uit de zeilen te nemen. Ook moet de legalisering helpen om de destructieve effecten op het milieu met betrekking tot ontbossing te verminderen.

De Marokkaanse export van medicinale cannabis richt zich voornamelijk op Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk (VK), blijkt uit een haalbaarheidsstudie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De verwachting is gebaseerd op trendvoorspellingen in de consumptie van medicinale wiet, evenals het huidige exportvolume. Daarnaast zorgt de nabijheid van het Europese continent voor logistieke voordelen.

Volgens het ministerie kan het jaarlijks netto-inkomen van mediwiet oplopen naar 110.000 DH (€ 10.270) per hectare landbouwgrond waarop cannabis wordt geteeld, een toename van 40 procent ten opzichte van de huidige cijfers.

Nieuwe decreten, die begin deze maand in de Staatscourant werden gepubliceerd, onthullen de administratieve procedures die moeten worden opgevolgd om een vergunning aan te vragen. Volgens het Nationaal Agentschap voor de Regulering van Cannabisactiviteiten (ANRARC) is het strafbaar om zonder vergunning één van de volgende activiteiten uit te voeren:

 • cannabis telen of produceren;
 • cannabiskwekerijen oprichten of exploiteren;
 • cannabis, wietzaden en/of wietplanten importeren en/of exporteren;
 • cannabis verwerken;
 • cannabis of gerelateerde producten transporteren;
 • marketingactiviteiten uitvoeren voor cannabis of gerelateerde producten.
Om een ​​vergunning voor de teelt en productie van cannabis te verkrijgen moet een aanvraagdossier worden overlegd. De vergunningaanvrager moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
 • over een Marokkaanse nationaliteit beschikken;
 • meerderjarig zijn;
 • woonachtig zijn in één van de provincies die momenteel geselecteerd zijn voor legale cannabisteelt;
 • de eigenaar zijn van het benodigde stuk grond, of de toestemming hebben van de eigenaar van het perceel of een exploitatie-certificaat dat is afgegeven door de lokale autoriteiten.
Het aanvraagdossier moet de volgende documenten (of kopieën daarvan) bevatten:
 • een kopie van de nationale identiteitskaart (CNIE) van de vergunningaanvrager;
 • een volledig ingevuld aanvraagformulier (formulier 1);
 • één van de volgende drie documenten:
  • eigendomsbewijs van het perceel waarop de cannabis zal worden geteeld, op naam van de vergunningaanvrager, of;
  • een document waaruit blijkt dat de eigenaar van de grond toestemming heeft gegeven aan de vergunningaanvrager voor het kweken van cannabis, vergezeld van een eigendomsbewijs, of;
  • een attest van de lokale autoriteiten waaruit blijkt dat de vergunningaanvrager het perceel exploiteert.
 • een schematisch ontwerp van het betreffende perceel met daarop de meeteenheid en informatie over de stroomvoorziening, uitgevoerd door een ingenieur-topograaf die is ingeschreven in het register van de Nationale Orde van Ingenieurs en Landmeters-Topografen.
Cannabisondernemers die zich enkel willen bezig houden met de invoer of uitvoer van wietzaden en wietplanten, verwerking of transport, hoeven geen documenten aan te leveren die betrekking hebben op het perceel.

Cannabisondernemers die zich enkel gaan bezighouden met de verwerking of transport van cannabisproducten dienen bovendien een kopie van de statuten van een rechtspersoon aan te leveren en een toelichting waaruit blijkt dat de onderneming over voldoende personele of financiële middelen beschikt om de activiteiten uit te voeren.

Het aanleveren van een overzicht van de organisatiestructuur en CV's van alle werknemers is vereist, evenals een volledig ingevuld aanvraagformulier (formulier 2) en een overeenkomst met de cannabisleverancier.

Aanvragers hebben tot tien dagen na het indienen van het aanvraagdossier de tijd om aanvullende informatie aan te leveren. Aanvragen worden binnen zestig dagen in behandeling genomen, aldus ANRARC.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
cannabis
legalisering
wiet
mediwiet
anrarc
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi