Moskou dreigt gevangen Amerikaanse 'huurlingen' te vervolgen

marokko
0
20 jun '22
De twee Amerikanen die in Oekraïne door Russische troepen zijn gevangengenomen zijn volgens het Kremlin "huurlingen" die zich bezighielden met illegale activiteiten.

Ze moeten verantwoordelijk worden gehouden voor hun "misdaden", meldt het Russische persbureau RIA.

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei ook dat deze gevangenen niet onder de Conventie van Genève vallen, omdat het geen reguliere troepen zijn. Ze hebben volgens hem op Russische militairen geschoten en hun leven in gevaar gebracht. Volgens Peskov staat vast dat de Amerikanen misdaden hebben gepleegd en hij kondigde aan dat die worden onderzocht.

Het is voor het eerst dat het Kremlin officieel heeft erkend dat beide mannen, de 39-jarige Alexander Drueke en Andy Tai Huynh (27), zijn gevangengenomen. Beiden dienden eerder in het Amerikaanse leger en trokken naar Oekraïne om als vrijwilliger tegen de Russen te vechten. Familieleden maakten zich al langer zorgen over de oud-militairen, omdat ze al geruime tijd niets van hen hadden vernomen.

Een rechtbank in de pro-Russische regio Donetsk in Oost-Oekraïne veroordeelde eerder twee Britten en een Marokkaan ter dood wegens hun deelname als "huurling" aan de oorlog aan de kant van Oekraïne.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou benadrukte vervolgens dat zij als huurlingen geen bescherming genieten van het internationaal humanitair recht.

© ANP 2022
rusland
oekraïne
huurlingen
marokko
kremlin
moskou
genève
ibrahim saadun
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?