Marokko: prijzen bakoliën gaan omlaag

marokko
1
22 jun 18:47
De Marokkaanse fabrikant van tafeloliën Lesieur Cristal gaat de prijzen verlagen

Dat meldt het bedrijf dinsdag in een persbericht. De prijsverlaging is een reactie op het besluit van de regering om de invoerrechten op oliehoudende zaden tijdelijk op te schorten.

De Marokkaanse dochteronderneming van de Franse multinational Sofiprotéol verhoogde begin vorig jaar de prijzen voor tafeloliën als gevolg van internationale prijsstijgingen en duurder wordende grondstoffen. De Russische inval in Oekraïne zorgde daarboven op voor nog meer chaos bij de handel in plantaardige oliën.

Oekraïne is wereldwijd de grootste leverancier van zonnebloemolie en ook een belangrijke producent van raapzaad. Door de oorlog daar worden veel minder van deze producten verscheept. Koolzaad en soja waren al moeilijker verkrijgbaar door droogte in Canada en Zuid-Amerika.

In anderhalf jaar tijd is de prijs van kookolie in Marokko meer dan verdubbeld maar de sector in het land heeft die immense prijsverhoging nog niet geheel doorberekend aan consumenten, daar dreigt binnenkort verandering in te komen omdat langetermijnafspraken ten einde gaan komen.

Met het opschorten van invoerrechten op ruwe zonnebloem-, soja- en koolzaadoliezaden probeert de regering fluctuaties in de bevoorrading en de consumentenprijs te voorkomen. De maatregel heeft echter slechts betrekking op zo'n 20 procent van de totale import van het land. De overige 80 procent wordt ingevoerd uit de Verenigde Staten en Europa en daar werden al geen invoerrechten over geheven.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
tafelolie
prijsverlaging
koopkracht
inflatie
invoerrechten
zaden
lesieur cristal
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi