Saoedische kroonprins bezoekt Turkije 3,5 jaar na moord Khashoggi

buitenland
0
22 jun 20:33
De kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammed bin Salman, is woensdag aangekomen in Turkije, het land waar bijna vier jaar geleden de Saoedische journalist Jamal Khashoggi is vermoord.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontvangt Bin Salman in de hoofdstad Ankara om de betrekkingen tussen beide landen aan te halen.

Khashoggi schreef als journalist voor The Washington Post en was een criticus van Bin Salman. Het 59-jarige slachtoffer ging in oktober 2018 het Saoedische consulaat in Istanbul binnen om papieren voor zijn aanstaande huwelijk te regelen. Daarna is hij niet meer gezien. Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden dat Bin Salman verantwoordelijk was voor de moord op Khashoggi.

Turkije en Saoedi-Arabië hadden al een slechte band op dat moment, maar die verslechterde door de moord in Istanbul. Bin Salman en Erdogan proberen de relatie nu weer te verbeteren. In april bezocht Erdogan Saoedi-Arabië al om te praten over de onderlinge betrekkingen.

In diezelfde maand besloot een Turkse rechtbank om de moordzaak over Khashoggi over te dragen aan de Saoedische autoriteiten, waarmee de weg naar toenadering werd vrijgemaakt. Er stonden 26 verdachten bij verstek terecht voor de moord.

Sinds 2017 is Mohammed Bin Salman de machtigste man van Saoedi-Arabië die in feite het land bestuurt. In juli brengt ook de Amerikaanse president Joe Biden een bezoek aan Saoedi-Arabië, maar hij zegt geen persoonlijke ontmoeting met de kroonprins te hebben gepland.

© ANP 2022
turkije
istanbul
saoedi-arabië
verenigde staten
mohammed bin salman
recep tayyip erdogan
joe biden
jamal khashoggi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi