Marokko start pilot om 15.000 arbeiders naar Israël te sturen

marokko
26
23 jun '22
Marokko en Israël gaan een pilotprogramma organiseren om 15.000 arbeiders uit Marokko naar Israël te sturen.

Dat heeft de Marokkaanse buitenlandminister Nasser Bourita afgesproken met de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked tijdens haar bezoek aan Rabat deze week. Het programma gaat volgend jaar van start en betreft werknemers uit de bouw- en verpleegsector.

Het land heeft ongeveer 40.000 arbeiders nodig in tien verschillende beroepen", zei Yitzhak Moyal, vakbondshoofd in Israël, tegen dagblad The Jerusalem Post. De komst van Marokkaanse arbeiders zal volgens Moyal bijdragen aan bijvoorbeeld het bouwtempo van Israël.

Naast de verpleging en de bouwsector hoopt Israël binnenkort ook Marokkaanse ingenieurs aan te trekken om het tekort in eigen land op te vullen.

De twee landen knoopten in december 2020 betrekkingen aan en spraken af om de samenwerking op het gebied van handel, burgerluchtvaart, defensie, zorg en onderwijs te verbeteren.

In maart vorig jaar maakte de regering in Tel Aviv bekend de grenzen te openen voor Marokkaanse reizigers en expats.

Kennisvlucht
Het is opmerkelijk dat Marokko mee wilt werken aan de kennisvlucht van Marokkaans zorgpersoneel. In Marokko heerst al jaren een schrijnend tekort aan zorgmedewerkers.

Het opvullen van het tekort is een belangrijk onderdeel van de aangekondigde hervormingen in de Marokkaanse zorgsector. Volgens Minister Khalid Ait Taleb (Volksgezondheid) kan het wel 25 jaar duren om het huidige tekort aan ruim 97.000 zorgmedewerkers weg te werken.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
israel
arbeiders
nasser bourita
ayelet shaked
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?