Melilla: dodental stijgt tot 23

marokko
0
26 jun '22
Het dodental als gevolg van de massale grensbestorming in de Spaanse exclave is zaterdagavond opgelopen tot 23 nadat nog eens vijf migranten om het leven kwamen.

Nog eens 18 agenten van de grenspolitie werden in het ziekenhuis in Nador opgenomen na gewelddadigheden tussen sub-Sahara-migranten en ordetroepen.

Naar schatting hebben 2000 migranten het grenshek tussen Marokko en Spanje bestormd en meer dan 130 wisten er overheen te komen. Aan Marokkaanse kant werden grensbewakers verrast door de menigte en circa 140 grensbewakers raakten zaterdagmiddag gewond. Volgens onbevestigde berichten zijn twee Marokkaanse grensbewakers vrijdag om het leven gekomen.

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft criminele bendes van maffiosi en mensensmokkelaars ervan beschuldigd achter de bestorming te zitten. Zij hebben "een aanval georganiseerd op de territoriale integriteit van Spanje", aldus de premier.

Het was de eerste keer dat een grote groep migranten probeerde via Melilla Spanje en daarmee ook de Europese Unie te bereiken, sinds de diplomatieke betrekkingen tussen Rabat en Madrid zijn genormaliseerd.

Toen de landen vorig jaar ruzie hadden over de status van de Sahara, bestormden in de zomer groepen van soms wel duizenden migranten de enclaves Melilla en Ceuta. Nadat de banden waren aangehaald, bracht de Marokkaanse grenspolitie de situatie weer onder controle.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
nador
spanje
melilla
migranten
doden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?