Migratiedrama Melilla: Afrikaanse Unie roept op tot onderzoek

marokko
0
28 jun '22
De voorzitter van de commissie van de Afrikaanse Unie (AU) Moussa Faki Mahamat heeft opgeroepen tot een onderzoek naar het migratiedrama aan de grens tussen Marokko en Melilla.

Bij de grensbestorming zijn vrijdag zeker 27 migranten om het leven gekomen, de meesten als gevolg van ernstige verwondingen die ze opliepen bij het bestormen van de talrijke obstakels.

Naar schatting bestormden 2000 migranten het grenshek en meer dan 130 wisten er overheen te komen. Aan Marokkaanse kant werden grensbewakers verrast door de menigte en circa 160 grensbewakers raakten er gewond. Het was in omvang een van de grootste bestormingen die de sinds 1971 opgerichte 6 meter hoge versperringen te verwerken kregen.

Faki Mahamat hekelde vrijdag de "gewelddadige en vernederende behandeling van Afrikaanse migranten" en eist een onafhankelijk onderzoek. Het overgrote deel van de migranten is afkomstig sub-Sahara-landen zoals Soedan (Darfur), Mali en Tsjaad.

"Ik spreek mijn diepe emotie en bezorgdheid uit over de gewelddadige en vernederende behandeling van Afrikaanse migranten die een internationale grens tussen Marokko en Spanje willen oversteken", tweette de Tsjaadse diplomaat Moussa Faki zondagavond.

"Ik roep op tot een onmiddellijk onderzoek naar deze zaak en herinner alle landen aan hun verplichtingen krachtens het internationaal recht om alle migranten met waardigheid te behandelen en hun veiligheid en mensenrechten voorop te stellen, en tegelijkertijd elk buitensporig gebruik van geweld aan banden te leggen", voegde de AU-commissaris eraan toe.

Het was de eerste keer dat een grote groep migranten probeerde via Melilla Spanje en daarmee ook de Europese Unie (EU) te bereiken, sinds de diplomatieke betrekkingen tussen Rabat en Madrid zijn genormaliseerd.

Melilla en Ceuta in het noorden van Marokko zijn een geliefd doel van illegale migranten, omdat ze zo de EU kunnen bereiken zonder zelf de Middellandse Zee te hoeven oversteken.

© MAROKKO.NL 2022
spanje
melilla
marokko
nador
migranten
afrikaanse unie
tsjaad
moussa faki mahamat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?