Marokkaanse zwemmers steken Straat van Gibraltar over

marokko
0
30 jun '22
Zwemmers Hassan Baraka, Samia Benchekroun en Fakhita Drissi hebben woensdag de Straat van Gibraltar overgestoken in een zwemestafette.

De zwemmers vertrokken vanuit het Zuid-Spaanse Tarifa en kwamen aan op het strand van Dalia, nabij de haven van Tanger Med. Ze staken de 15,3 km lange zeestraat over in 4 uur, 5 minuten en 45 seconden.

Bij hun aankomst aan de Marokkaanse kust werden de zwemmers verwelkomd door strandgasten en leerlingen van de zeilschool van Dalia.

Tegenover de pers benadrukten de zwemmers dat de Straat van Gibraltar één van de zeven moeilijkste overtochten ter wereld is. De oversteek van het drietal zal echter pas als officieel worden erkend als Zwemverenging Straat van Gibraltar (ACNEG) deze heeft gecertificeerd.

Al meer dan 35 jaar worden de overtochten uitgevoerd door slechts een handjevol Marokkaanse zwemmer die erin zijn geslaagd de uitdaging te voltooien. Baraka heeft de Straat eerder overgestoken maar voor sportvrouwen Benchekroun en Drissiwas was het de eerste keer.

In september zal een tweede oversteek worden georganiseerd, met vier Marokkaanse zwemmers. Baraka zal ook dan weer van de partij zijn om de drie andere zwemmers te begeleiden. Zijn doel is om het aantal Marokkanen dat de oversteek succesvol uitvoert, te vergroten.

Jalil Belcaid was de eerste Marokkaan die de Straat van Gibraltar overstak. Fedwa en Mouna El Bekri waren de eerste Marokkaanse vrouwen, gevolgd door Nadia Ben Bahtnane.

De Kroatische Dana Levacic (26) is de eerste vrouw die dit jaar de zeestraat tussen Marokko en Spanje overstak. Door de coronapandemie heeft de afgelopen twee jaar niemand de overtocht gewaagd.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
tanger
spanje
tarifa
straat van gibraltar
acneg
dalia
hassan baraka
samia benchekroun
fakhita drissi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?