Meerdere doden en tientallen gewonden bij aardbeving Iran

buitenland
0
2 jul '22
Er zijn zeker vijf doden gevallen bij een aardbeving in het zuiden van Iran, melden de staatstelevisie en staatspersbureau IRNA.

Daarnaast zijn ook een kleine vijftig mensen gewond geraakt. In totaal waren er drie aardbevingen kort na elkaar.

De eerste had een kracht van 6.1 en werd gevolg door bevingen van 6.1 en 6.3. Alle slachtoffers die tot nu toe bekend zijn, vielen bij de eerste beving. Na de drie bevingen volgden nog ruim twintig naschokken.

Het dorp Sayeh Khosh aan de Iraanse golfkust werd met de grond gelijk gemaakt tijdens de eerste beving. Daar wonen naar schatting tussen de 1000 en 1600 mensen. Onduidelijk is nog hoeveel slachtoffers daar zijn.

De afgelopen maand werden in Iran al 150 kleine aardbevingen gemeten. In Iran komen vaker bevingen voor. Het land ligt op de rand van verschillende aardplaten en kruist verschillende breuklijnen, waardoor het een gebied is met sterke seismische activiteit.

De zwaarste beving in Iran was een beving met een kracht van 7.4 in 1990, waarbij in het noorden van het land 40.000 mensen om het leven kwamen. In 2003 kostte een aardbeving met een kracht van 6.6 in de provincie Kerman aan 31.000 mensen het leven en werd de oude stad Bam met de grond gelijk gemaakt.

© ANP 2022
iran
seismiek
kerman
bam
dorp
aardbeving
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?