VS: leger Israël doodde Al-Jazeera journaliste Shireen Abu Akleh, maar 'geen opzet'

buitenland
4
4 jul '22
De kogel die de bekende Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh doodde, kwam vermoedelijk vanuit Israëlische positie.

Er is geen reden om aan te nemen dat bij het incident in mei in door Israël bezet Palestijns gebied opzet in het spel was, is de uitkomst van Amerikaans onderzoek naar de dodelijke kogel. Het is onduidelijk hoe de Amerikaanse onderzoekers hebben  kunnen concluderen dat er geen opzet in het spel was.

Het onderzoek werd mogelijk nadat de Palestijnen het projectiel aan de Amerikanen hadden overhandigd. De deskundigen benadrukken geen definitieve conclusie te kunnen trekken omdat de kogel erg beschadigd is.

Palestijnse autoriteiten hoopten dat kon worden vastgesteld of het Israëlische leger verantwoordelijk is en toonden zich verbolgen over het resultaat van het Amerikaanse onderzoek.

Onlangs meldden de Verenigde Naties en prominente nieuwsdiensten zoals CNN nog dat Akleh is doodgeschoten door een Israëlische soldaat. Zij baseerden zich op onderzoek en informatie van het Israëlische leger en de Palestijnse openbaar aanklager. Uit onderzoeken zou zijn gebleken dat er gericht en opzettelijk is geschoten op de journaliste die duidelijk herkenbaar was als pers. 

De journaliste werkte voor de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Ze deed verslag van een Israëlische militaire inval in de Palestijnse stad Jenin in illegaal bezet gebied toen ze werd doodgeschoten.

© ANP 2022
verenigde staten
israël
al jazeera
jenin
palestina
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?