OM: Taghi gebruikte verdachte moord De Vries voor geweldsklussen

algemeen
0
6 jul '22
Ridouan Taghi gebruikte de 27-jarige Krystian M. , die maandag is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Peter R. de Vries, voor geweldsklussen.

M. kreeg de opdracht een ex-zwager zwaar te laten mishandelen "invalide te maken", omdat deze zich zou hebben misdragen. Toen hij deze opdracht niet naar behoren uitvoerde, werd hij door een familielid van Taghi ernstig bedreigd.

Dat bleek woensdag uit een toelichting van het Openbaar Ministerie in de strafzaak tegen Taghi's neef Youssef, die vorig jaar een tijd lang optrad als een van zijn advocaten.

Youssef T. werd in oktober vorig jaar aangehouden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar hij de daar gedetineerde Ridouan Taghi bezocht. Het OM verdenkt T. ervan dat hij tot de criminele organisatie van Taghi heeft behoord en samen met hem plannen smeedde voor een gewelddadige uitbraak.

Justitie heeft de twee neven tijdens hun veelvuldige contacten in de EBI afgeluisterd. Onder meer daaruit zou zijn gebleken dat M. de opdracht kreeg de ex-zwager van Taghi iets aan te doen. Het beoogde slachtoffer zou zich hebben misdragen en zijn ex-vrouw, de zus van Taghi, geregeld hebben lastiggevallen.

Het slachtoffer zou "op handen en knieën" geschoten moeten worden. De man bleef ongedeerd, omdat hij de wijk nam naar Marokko. M. ontving een bericht waarin staat dat als hij zijn fouten niet herstelt "alles en iedereen" van hem zal worden gedood.

Justitie ziet M. als de man die de twee vermoedelijke uitvoerders van de moord op Peter R. de Vries heeft aangestuurd. De Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in het centrum van Amsterdam en overleed negen dagen later in een ziekenhuis.

M. werd aangehouden in zijn cel, waar hij zat in verband met een andere geweldszaak. Vervolgens zijn nog twee verdachten aangehouden, die video's op de plaats van de moord zouden hebben gemaakt om deze te verspreiden via sociale media.

© ANP 2022
marengo
mocromaffia
krystian m
openbaar ministerie
strafrecht
ridouan taghi
peter r de vries
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?