Interpolis: aantal inbraken gestegen in eerste helft van het jaar

algemeen
0
15 jul '22
Het aantal inbraken ligt in de eerste helft van dit jaar 20 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt Interpolis vrijdag op basis van zijn InbraakBarometer.

Het aantal inbraken ligt nu op ongeveer vierhonderd per week. De stijging komt volgens de verzekeraar waarschijnlijk vooral omdat er minder coronamaatregelen zijn en we dus weer vaker van huis gaan.

Inbrekers sloegen vaker toe in Drenthe (plus 57 procent), Flevoland (plus 51 procent) en Overijssel (plus 44 procent). Van de 25 grootste steden vallen toenames volgens Interpolis vooral op in Haarlemmermeer, Leiden en Haarlem. In Dordrecht, Zaanstad en Tilburg is juist "een flinke afname te zien".

De inbrekers zijn bezig met een herstart, beaamt de politie over het gestegen aantal inbraken in De Telegraaf. "En met de vakantie voor de deur is het helemaal uitkijken geblazen", waarschuwt Sybren van der Velden Walda, projectleider woninginbraak van de Nationale Politie, in de krant.

Zomervakantie
Volgens Interpolis stijgt het aantal inbraken in de zomervakantie doorgaans met een kwart, met een piek begin augustus. Ook deze zomer verwacht de verzekeraar die toename.

Uit onderzoek van Interpolis blijkt wel dat vrijwel iedereen maatregelen neemt voor vertrek richting het vakantieadres. De meeste mensen (58 procent) stellen de buren op de hoogte en 52 procent van de ondervraagden laat het huis af en toe checken. Dit wordt gevolgd door maatregelen als de post weg laten halen (45 procent) en de lichten laten branden (42 procent). 22 procent van de mensen laat iemand op het huis passen.

© ANP 2022
interpolis
haarlem
dordrecht
zaanstad
inbraken
zomervakantie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?