Biden rekent erop dat Saoedi-Arabië oliekraan verder opendraait

economie
11
15 jul '22
De Verenigde Staten rekenen erop dat Saoedi-Arabië de oliekraan verder gaat opendraaien.

Het Witte Huis heeft dat in een verklaring naar buiten gebracht na een ontmoeting van president Joe Biden met Saoedische leiders in Riyad.

Bij het bezoek van Biden aan het land is geen onmiddellijke toezegging voor een productieverhoging gedaan, maar de Amerikanen verwachten toch dat de Saoedi's zullen aansturen op het opschroeven van de olietoevoer.

"Saoedi-Arabië heeft toegezegd de wereldwijde oliemarkt in evenwicht te houden voor duurzame economische groei", formuleerde het kantoor van de president. "Deze stappen en verdere stappen die we de komende weken verwachten, hebben en zullen de markten aanzienlijk helpen stabiliseren."

Door de hoge brandstofprijzen aan de pomp staat de populariteit van Biden bij de Amerikaanse kiezer onder druk. Vandaar dat hem er bij zijn bezoek aan Saoedi-Arabië veel aan gelegen was om het grote land aan te sporen meer olie te gaan produceren.

Volgens de VS heeft oliekartel OPEC, waar de Saoedi's de belangrijkste partij zijn, nog voldoende productiecapaciteit om meer olie op te pompen om de hoge olieprijzen tegen te gaan.

© ANP 2022
saoedi-arabië
riyad
opec
joe biden
verenigde staten
mohammad bin salman
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?