Duitse werkgeversorganisatie: snel meer arbeidsmigranten werven

economie
2
24 jul '22
De Duitse economie heeft snel meer arbeidsmigranten nodig om te voorkomen dat personeelstekorten economische schade gaan aanrichten.

Dat heeft Rainer Dulger, de president van de Duitse werkgeversorganisatie BDA, gezegd.

Volgens hem moeten de regels voor het aantrekken van arbeidsmigranten snel moeten versoepeld, want anders kan er door ernstige personeelstekorten welvaart verloren gaan in de grootste economie van Europa. Volgens de BDA-president zijn er jaarlijks minstens een half miljoen nieuwe kenniswerkers nodig om de Duitse economie te laten draaien.

Hij zegt dat er nu ongeveer 45 miljoen mensen in Duitsland aan het werk zijn, maar dat dit er over tien jaar 5 miljoen minder zullen zijn omdat mensen met pensioen gaan. Dat gat zal moeten worden opgevuld met arbeidsmigranten, aldus de werkgeversvoorman.

Dulger stelt dat Berlijn de regels rond arbeidsmigranten moet veranderen, zodat gekwalificeerde werknemers uit het buitenland makkelijker in Duitsland aan de slag kunnen gaan. Zo moeten lange wachttijden voor arbeidsvergunningen worden afgeschaft. Dulger vindt dat er een speciaal agentschap moet komen om die processen te stroomlijnen.

Maar er moet ook meer werk worden gemaakt van binnenlands potentieel, aldus Dulger. Het gaat dan bijvoorbeeld om meer kansen voor mensen zonder opleiding en meer mogelijkheden rond werk en privéleven.

© ANP 2022
duitsland
berlijn
europa
arbeidsmigranten
vergrijzing
werkgeversvereniging
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?