Spanje meldt eerste sterfgeval apenpokken in Europa

buitenland
2
29 jul '22
In Spanje wordt het eerste sterfgeval door apenpokken in Europa gemeld.

Het ministerie van Volksgezondheid bevestigde het overlijden van de eerste patiënt in het Zuid-Europese land als gevolg van de ziekte, aldus de krant El Mundo.

Spanje geldt als zwaar getroffen door de ziekte met inmiddels 4298 bevestigde gevallen. Van de 3750 besmette personen over wie informatie beschikbaar is, werden er 120 in het ziekenhuis opgenomen en stierf er dus een. De meeste besmette personen zijn man, de gemiddelde leeftijd is 37 jaar.

Kort voor Spanje meldde Brazilië een eerste sterfgeval als gevolg van het apenpokkenvirus. Het zou gaan om het zesde sterfgeval in de huidige uitbraak van de apenpokken en de eerste buiten Afrika. Het slachtoffer was een 41-jarige man die kanker en een verzwakt immuunsysteem had.

De Wereldgezondheidsorganisatie riep vorige week de apenpokken uit tot een wereldwijde gezondheidscrisis. Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid.

Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Het virus treft momenteel vooral mannen die seks hebben met mannen, maar het is geen geslachtsziekte. Het virus verspreidt zich onder meer via huid-op-huidcontact. Iedereen kan het virus oplopen.

© ANP 2022
spanje
europa
doden
apenpokken
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?