Taxfree-aankopen massaal vernietigd

economie
0
17 apr '07

door Arnold Burlage SCHIPHOL - De massale vernietiging op Schiphol van duizenden liters taxfree gekochte dranken, massa's cosmetica, delicatessen en ook andere artikelen zorgen voor groeiend onbegrip van luchtreizigers. De in beslag genomen artikelen, die ook elders in Europa op de grote hoop verdwijnen, blijken ook steeds vaker op de zwarte markt te koop te worden aangeboden.

Vloeistoffen en ook crèmes en pasta's mogen boven een hoeveelheid van honderd milliliter niet meer aan boord van vliegtuigen worden meegenomen. De VS hebben dat als terreurgevaarlijk bestempeld. "Totaal wordt op Schiphol per dag zeker 1000 liter of kilo van die verboden belastingvrije artikelen in beslag genomen en vernietigd", bevestigt Schiphol- woordvoerster Mirjam Snoerwang. De enorme partij taxfree-artikelen die op de luchthaven Zaventem bij Brussel moet worden ingeleverd, worden geschonken aan charitatieve instellingen. Een woordvoerster van de Belgische luchthaven heeft dat gisteren bevestigd. "De verpakking moet wel ongeschonden zijn" , zegt ze.

"Wij hebben gekozen voor vernietiging van de spullen, omdat die door niemand als eigendom beschouwd kunnen worden. Vernietigen is dan het zuiverste wat we kunnen doen", aldus de uitleg van Schiphol.

De Europese Travel Retail Council, de organisatie van taxfreeverkoopondernemingen op onder meer luchthavens en veerboten, stelde al in een vroeg stadium vast dat de in beslag genomen belastingvrije artikelen op de zwarte markt te koop worden aangeboden. Experts hebben sterke twijfels over het nut van de maatregel, waartoe de luchtvaart wereldwijd vanuit de VS werd gedwongen. Al enige tijd mogen daardoor vloeistoffen boven de toegestane hoeveelheid niet meer in vliegtuigen worden meegenomen als die niet op de luchthaven van vertrek verzegeld zijn verpakt en gekocht. De taxfreeverkoop op Schiphol, die gisteren op de kop af een halve eeuw bestond, heeft door de veiligheidsmaatregel, net als op andere luchthavens, fiks omzetverlies opgelopen. Een luchtreiziger die bijvoorbeeld van Düsseldorf via Schiphol naar de VS reist moet de op de luchthaven van Düsseldorf gekochte wijn, whisky of andere drank, maar ook cosmetica boven de 100 milliliter, bij de controle op Schiphol en nog geen uur na de koop weer inleveren. Dat maakt passagiers vaak woedend.

Verzegeld
Tot gisteren werden op Schiphol gekochte taxfree-artikelen boven die hoeveelheden afgeleverd bij de vliegtuigdeur. De inkopen moesten dan wel twee uur voor vertrek al zijn gedaan. Uiteindelijk heeft de Schiphol-directie na overleg met de veiligheidsautoriteiten in de VS bereikt dat die maatregel kon worden afgeschaft. Passagiers krijgen nu in de taxfreeshops verzegelde tassen, die ongeopend moeten worden meegenomen.

Bron: © Telegraaf

© MAROKKO.NL 2007