China vuurt ballistische raketten af rond Taiwan

buitenland
0
4 aug '22
Het Taiwanese ministerie van Defensie zegt dat China meerdere ballistische raketten heeft afgevuurd, die zouden zijn neergekomen in de wateren ten noordoosten en zuidwesten van het eiland.

Het Chinese leger bevestigt dat er met raketten is geschoten als onderdeel van de aangekondigde militaire oefeningen.

Het zou gaan om ballistische Dongfeng-raketten die rond 14.00 uur lokale tijd vanaf het Chinese vasteland zijn afgevuurd. Volgens de veiligheidsdiensten waren er twee raketten te zien boven de Taiwanese Matsu-eilandengroep. Taiwan en China hebben de precieze route en plek van inslag niet bekendgemaakt. Als reactie op de oefeningen heeft Taipei luchtverdedigingssystemen geactiveerd.

Volgens Beijing gaat het om de grootste militaire oefening ooit die China rond Taiwan uitvoert. Er wordt zowel in de lucht als op het water met scherp geschoten. Zo'n tien Chinese schepen zouden donderdagochtend de middenlijn in de straat van Taiwan zijn overgestoken. Ook Taiwanese schepen varen in de buurt van die lijn, die als officieuze grens dient tussen de territoriale wateren van China en Taiwan. Woensdag zouden 27 Chinese gevechtsvliegtuigen de middenlijn over zijn gevlogen.

China begon donderdag aan de militaire oefeningen vanwege het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan. Beijing beschouwt het eiland als een afvallige provincie en ziet de reis van Pelosi als een provocatie en een schending van de soevereiniteit van China.

Internationaal is er veel kritiek op de stappen van China, die de "kans op een conflict reëel maken", volgens een Amerikaanse veiligheidsadviseur. Door de oefening is een groot deel van het zee- en luchtruim van Taiwan afgesloten.

© ANP 2022
verenigde staten
taiwan
china
raket
peking
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?