Israël hervat bombardementen op Gaza en roept reservetroepen op

buitenland
50
5 aug 21:21
Israël heeft de luchtaanvallen op de Gazastrook hervat na een eerdere golf op vrijdag waarbij het Israëlische bezettingsleger vijftien Palestijnen zegt te hebben gedood.

Onder de doden is Taysir al-Jabari, een hoge commandant van verzetsbeweging Islamitische Jihad, bevestigde de groep in een verklaring.

Het Israëlische bezettingsleger bevestigt de nieuwe aanvallen. "Het IDF (Israëlische leger) blijft zich richten op militaire doelen van de Palestijnse Islamitische Jihad in de hele Gazastrook", aldus een verklaring van de bezetters. Palestijnse getuigen zeggen meerdere aanvallen te hebben gezien, waaronder een ten oosten van de stad Gaza.

Islamitische Jihad zegt te hebben gereageerd op de jongste Israëlische aanvallen door "meer dan honderd raketten" richting steden in Israël te hebben afgevuurd, waaronder Tel Aviv. In diverse Israëlische steden klonken vrijdag sirenes. Lokale autoriteiten in Tel Aviv meldden explosies. Er zijn tot dusver geen doden of gewonden gemeld.

"Operationele doeleinden"
De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz gaf het leger vrijdag toestemming om maximaal 25.000 reservisten op te roepen voor operationele doeleinden. Volgens The Jerusalem Post is het leger er al mee begonnen.

Dat duidt erop dat Israël mogelijk gevechtshandelingen voorziet die verder reiken dan de luchtaanvallen van vrijdag. "Het doel van deze operatie is het elimineren van een concrete dreiging tegen de burgers van Israël en de burgers die naast de Gazastrook wonen", zei premier Yair Lapid in een verklaring.

De onrust in Gaza begon maandag na de aanhouding van twee hooggeplaatste leden van Islamitische Jihad, dat een grote aanwezigheid heeft in Gaza. Het tweetal werd onlangs opgepakt op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De organisatie dreigde vervolgens met aanvallen, waarop het Israëlische leger enkele dagen lang gebieden aan de rand van de kuststrook afzette en het alarmniveau verhoogde.

Buurland Egypte bemiddelt tussen Israël en de Palestijnen om verdere escalatie te voorkomen, meldt de Egyptische staatstelevisie.

Ongeveer 2 miljoen Palestijnen leven onder erbarmelijke omstandigheden in de Gazastrook, de grootste openluchtgevangenis ter wereld. Verzetsbeweging Hamas kwam in 2007 aan de macht. Israël verscherpte vervolgens een door Egypte gesteunde blokkade van het gebied.

© ANP 2022
israël
palestina
gazastrook
yair lapid
westelijke jordaanoever
egypte
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi