Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

buitenland
91
12 aug 18:16
De Indiase schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in het noorden van de staat New York, circa 470 kilometer van de stad New York.

Ooggetuigen melden dat hij op het podium werd behandeld en later, weliswaar met hulp, in staat was lopend het podium te verlaten. Over de dader is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

De in 1947 in India geboren Ahmed Salman Rushdie werd in wereldwijd berucht door zijn boek de Duivelsverzen waar sommige moslims massale betogingen tegen hielden in 1988.

Een jaar later verklaarde de toenmalige sjiitische machthebber in Iran, ayatollah Khomeini, Rushdie vogelvrij en riep op hem te vermoorden.

Rushie, die in Engeland was gaan studeren en wonen, dook tien jaar onder en kreeg permanente bescherming van de Britse politie. Er is op zijn minst een poging gedaan hem te vermoorden met een mislukte bomaanslag.

De Iraanse regering heeft zich na de dood van de ayatollah gedistantieerd van de 'fatwa' om Rushdie en de uitgevers van het boek te vermoorden. In De duivelsverzen worden de profeet Mohammed (saws) en aspecten van de islam belachelijk gemaakt en er komt een personage in voor dat is gebaseerd op de ayatollah Khomeini.

Groepjes extremisten gaan ervan uit dat de fatwa nog geldt, omdat dergelijke oproepen van een hoge sjiitische geestelijke niet meer worden gewijzigd of ingetrokken na de dood van de geestelijke.

Rushdie heeft de fatwa eerder "meer een retorische kreet dan een daadwerkelijke bedreiging" genoemd. Er was ook een beloning van circa 3 miljoen dollar uitgeloofd voor de moord op de schrijver, maar volgens een eerdere uitspraak van Rushdie was er nog geen bewijs dat er mensen zijn die in die beloning geïnteresseerd zijn.

© ANP 2022
new york
salman rushdie
india
verenigde staten
de duivelsverzen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi