Verdachte geïdentificeerd van steekpartij schrijver Rushdie

buitenland
91
12 aug 23:37
De politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de verdachte die de vermaarde schrijver Salman Rushdie neerstak vlak voor een lezing in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York.

Het gaat om een 24-jarige man uit New Jersey. Over de toestand van Rushdie is verder niets bekend.

De politie meldt op een persconferentie dat de verdachte, Hadi Matar, vermoedelijk alleen handelde. Hij werd meteen na het steekincident gearresteerd. Volgens de politie had hij een toegangskaartje gekocht om bij de lezing van Rushdie aanwezig te zijn.

De schrijver werd op het podium behandeld door een dokter die in de zaal zat en slaagde er, weliswaar met hulp, in om lopend het podium te verlaten. Hij werd met een helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij volgens een politiewoordvoerder vrijdagavond (lokale tijd) in leven is en wordt geopereerd. Het is onduidelijk hoe hij eraan toe is. Hij zou gewond zijn geraakt aan zijn nek.

Schrijver Ahmed Salman Rushdie werd in 1947 geboren in een moslimgezin. Hij werd wereldwijd berucht door zijn boek De duivelsverzen, waar sommige moslims betogingen tegen hielden bij de publicatie in 1988. Een jaar later verklaarde de toenmalige sjiitische machthebber in Iran, ayatollah Ruhollah Khomeini (1902-1989), Rushdie vogelvrij en riep op hem te vermoorden.

Rushdie, die in Engeland was gaan studeren en wonen, dook tien jaar onder en kreeg permanente bescherming van de Britse politie. Er is op zijn minst een poging gedaan hem te vermoorden met een mislukte bomaanslag.

© ANP 2022
verenigde staten
salman rushdie
new york
new jersey
hadi matar
de duivelsverzen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi