Saoedische vrouw veroordeeld tot 34 jaar cel voor Twittergedrag

buitenland
5
17 aug '22
Een gerechtshof in Saoedi-Arabië heeft een vrouw veroordeeld tot 34 jaar gevangenisstraf vanwege haar activiteiten op Twitter.

Salma al-Shehab, met circa 2600 volgers op het sociale medium, had geregeld getwitterd over vrouwenrechten in het aartsconservatieve islamitische land. Ze hielp volgens de rechters dissidenten die "de openbare orde in het koninkrijk wilden verstoren".

De 34-jarige vrouw, een promovendus aan een Britse universiteit en moeder van twee kinderen, werd in januari 2021 gearresteerd in Saoedi-Arabië toen ze op vakantie was in haar vaderland. Ze had in juni een gevangenisstraf van zes jaar opgelegd gekregen, waarvan de helft voorwaardelijk. Tegen het nieuwe vonnis kan ze nog in beroep gaan bij het hooggerechtshof.

De in Londen gevestigde rechtenorganisatie ALQST sprak van "de langste gevangenisstraf van de Saoedische autoriteiten ooit voor een vreedzame activist. Deze afschuwelijke uitspraak maakt een lachertje van de beweringen van de Saoedische autoriteiten over hervormingen voor vrouwen en van het rechtssysteem."

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke heerser van het koninkrijk, heeft een aantal hervormingen doorgevoerd, zoals het opheffen van het rijverbod voor vrouwen en versoepeling van de ​​hoofddoekplicht.

De hervormingen gaan echter wel gepaard met hardhandig optreden tegen vrouwenrechtenactivisten, als onderdeel van een bredere campagne tegen afwijkende meningen.

© ANP 2022
saoedi-arabië
celstaf
verenigd koninkrijk
universiteit
alqst
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?