CPB: hoge inflatie raakt veel mensen hard in de portemonnee

economie
4
19 aug '22
Door de vele prijsstijgingen gaan Nederlanders er flink op achteruit in de portemonnee.

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) daalt de koopkracht dit jaar waarschijnlijk met wel 6,8 procent, iets wat in Nederland zeker decennia niet is voorgekomen. Daarbij is de verwachting dat er meer mensen in de armoede belanden.

"Huishoudens merken de gevolgen van de hoge inflatie, en dat heeft zijn weerslag op de economie", zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp in een verklaring. Volgens hem is er een groeiend aantal mensen dat nu al nauwelijks kan rondkomen en voor wie de energierekening onbetaalbaar dreigt te worden.

Na sterk herstel uit de coronacrisis valt de economische groei daarom nu weer terug. Voor heel dit jaar rekent de belangrijke adviseur van het kabinet nog wel op een hoog groeicijfer van 4,6 procent. Maar volgend jaar groeit de economie waarschijnlijk maar 1,1 procent.

Inkomens stijgen beperkt
Als de energiecrisis die is ontstaan door de oorlog in Oekraïne niet verder escaleert, komt de inflatie dit jaar uit op 9,9 procent. Volgend jaar zou de inflatie dan weer terugzakken, maar met 4,3 procent wel op een hoog niveau blijven hangen. In 2023 herstelt de koopkracht wel weer licht, is de verwachting. Maar met een plusje van 0,6 procent is de verbetering veel te weinig om de enorme klap van dit jaar te compenseren.

Door de prijsstijging hebben mensen steeds meer geld nodig om aan hun basisbehoeften te kunnen voldoen, terwijl de inkomens maar beperkt stijgen. Het CPB denkt dat volgend jaar 7,6 procent van de Nederlanders met armoede te maken krijgt. Bijna 1,3 miljoen mensen zouden onder de armoedegrens uitkomen. Voor kinderen gaat het zelfs om 9,5 procent, omdat huishoudens die nauwelijks kunnen rondkomen relatief meer kinderen hebben.

Steunmaatregel
Hoeveel huishoudens minder te besteden hebben kan wel sterk verschillen. De allerlaagste inkomens profiteren dit jaar ook van de energietoeslag van 1300 euro. Maar het CPB waarschuwt dat die steunmaatregel niet alle kwetsbare huishoudens bereikt. Daarbij is die toeslag maar eenmalig en houdt deze laagste inkomensgroep daardoor in 2023 juist beduidend minder over.

Naar deze augustusraming van het CPB werd sterk uitgekeken in politiek Den Haag. De coalitie en het kabinet staan onder grote druk om de pijn van de hoge prijzen te verzachten.

Intussen staat de overheid er financieel wel beter voor, merkt het CPB op. Wat betreft inkomsten profiteert de schatkist van het aantrekken van de economie na de coronacrisis. Daarnaast leidt de hoge gasprijs ook tot fors hogere gasbaten.

En door de krappe arbeidsmarkt lukt het niet om alle eerder geplande investeringen te doen. De overheidsuitgaven stijgen daarom minder dan begroot.

© ANP 2022
russische invasie van oekraïne in 2022
oekraïne
inflatie
politiek
den haag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?