Franse Raad van State stemt in met uitzetting Marokkaanse imam Iquioussen

buitenland
0
30 aug '22
De Franse Raad van State heeft de beslissing van de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin bekrachtigd.

Daarmee wordt de uitzetting van prediker Hassan Iquioussen definitief. Eerder had een rechtbank dit nog verhinderd. De minister reageert tevreden en spreekt van "een overwinning voor de Republiek".

Dinsdag besliste de Raad van State in Frankrijk dat Iquioussen toch het land mag worden uitgezet, zoals de minister van Binnenlandse Zaken had beslist. Het argument van de administratieve rechtbank van Parijs, dat deze beslissing het privéleven van Iquioussen zou verstoren, werd daarbij ontkracht.

De verdediging van Iquioussen voerde aan dat de imam zijn hele leven in Frankrijk woont en weinig binding heeft met Marokko. De in Frankrijk geboren 58-jarige imam heeft enkel de Marokkaanse nationaliteit maar heeft vijf kinderen en 15 kleinkinderen, allen met de Franse nationaliteit.

Iquioussen zou banden hebben met de Moslimbroeders en zou in het verleden verschillende "oproepen tot geweld tegen de Joodse gemeenschap" hebben gedaan. Daarnaast zou hij "complottheorieën" voeden omtrent islamofobie.

De advocaat van de imam, Lucie Simon, reageerde op Twitter en zei dat de uitspraak "een verzwakte rechtsstaat" symboliseerde. Hij betreurde "een alarmerende druk op de rechterlijke macht".

Controversiële anti-moslim-wet
De Franse jacht op Iquioussen begon afgelopen winter toen de imam zijn tienjarige verblijfsvergunning wilde verlengen. Alvorens zijn verblijfsvergunning opnieuw te verlengen, voerde de gemeente een gedetailleerd onderzoek naar de imam. Daarbij werd gekeken naar zijn standpunten over sociale kwesties, waaronder secularisme, de relatie tussen de sharia en de wetten van de Franse Republiek en de gelijkheid tussen de seksen, meldt het Franse weekblad Le Point.

Als voorbeeld haalt Le Point een video aan van de imam waarin hij pleit voor gescheiden zwembaden. Hij voert aan dat moslims belasting betalen en net zoveel recht hebben op toegang tot openbare zwembaden als alle andere Fransen. Le Point verwijst ook naar een video waarin de predikant aangeeft dat een vrouw "alles moet doen om haar man te plezieren".

De resultaten van dit onderzoek zijn volgens het blad "overweldigend". De prediker wordt gedemoniseerd en weggezet als haatprediker. Zijn onverwachte uitzetting is het resultaat van de inwerkingtreding van de controversiële veiligheidswet die in augustus 2021 werd afgekondigd.

© MAROKKO.NL 2022
frankrijk
raad van state
gérald darmanin
hassan iquioussen
imam
deportatie
uitzetting
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?