Europese Commissie wil prijsplafond voor gas uit Rusland

economie
3
2 sep '22
De Europese Commissie wil een limiet instellen voor de prijs van gas dat via pijpleidingen uit Rusland komt. De tijd daarvoor is aangebroken, zegt voorzitter Ursula von der Leyen.

Zo'n prijsplafond is nodig zodat de Europese Unie zich kan verweren tegen de "manipulatie" door het Kremlin, zei Von der Leyen op bezoek in Duitsland. Steeds meer burgers en bedrijven kunnen de energierekening niet meer betalen. Het inschakelen van andere gasleveranciers en het verminderen van het energieverbruik om minder afhankelijk te worden van Rusland zijn niet voldoende.

Overwinsten van energiebedrijven moeten daarnaast worden afgeroomd, vindt Von der Leyen. Daarmee kunnen mensen met een kleine beurs en bedrijven in de knel door deze dure tijd worden geholpen. Naast deze maatregelen voor de korte termijn werkt Brussel aan een herinrichting van de energiemarkt, kondigde de Duitse al eerder aan.

De aanleg van gasvoorraden voor de EU om de winter door te komen gaat wel boven verwachting goed, bracht de commissievoorzitter nog eens in herinnering. Het streefdoel voor november is nu al gehaald. De reservoirs zijn gemiddeld voor meer dan 80 procent gevuld.

© ANP 2022
energie
europese unie
prijsplafond
aardgas
ursula von der leyen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?