Voormalige Spaanse minister noemt exclaves Ceuta en Melilla Marokkaans

marokko
0
6 sep '22
De voormalige Spaanse minister van Volkshuisvesting Maria Antonia Trujillo is in opspraak geraakt nadat ze de Spaanse soevereiniteit over Ceuta en Melilla in twijfel trok.

Trujillo sprak zaterdag op een conferentie in het Noord-Marokkaanse Tetouan over de betrekkingen tussen Marokko en Spanje. Volgens haar zijn de twee stadsexclaves "overblijfselen uit het verleden" en staan ze symbool voor de verstoringen in de Spaans-Marokkaanse betrekkingen.

"De Marokkaanse claim over Ceuta en Melilla is volledig gerechtvaardigd omdat deze zijn ingeprent in zijn nationale ideologie en dus niet kan worden losgelaten". Elk meningsverschil tussen de twee landen over de status van de twee steden moet worden opgelost middels politieke dialoog, stelt Trujillo.

De verklaringen leidden tot controverse in Spanje. Politici in het Zuid-Europese land leggen doorgaans de nadruk op de "Spaansheid" van de twee steden in Noord-Afrika.

Lokale politici van rechtse partijen in Ceuta en Melilla omschrijven de opmerkingen van de voormalige minister als "vals en onaanvaardbaar" en noemen de oud-politica "ontrouw". Ook Melilla-president Eduardo de Castro noemde haar ontrouw en denkt dat niemand van haar politieke partij het met haar eens is.

De twee stadsexclaves in Noord-Afrika zijn altijd een gevoelig onderwerp voor Marokko en Spanje. Marokko beschouwt de Spaanse zeggenschap over Ceuta en Melilla als een overblijfsel van het kolonialisme uit het verleden maar Spanje blijft de Afrikaanse steden claimen als Spaans grondgebied.

© MAROKKO.NL 2022
spanje
minister
marokko
ceuta
melilla
exclave
maria antonia trujillo
eduardo de castro
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?