Grootscheeps liquidatieproces rond Ridouan Taghi gaat verder

algemeen
0
13 sep '22
Na een pauze van 2,5 maand pakt de rechtbank Amsterdam de draad in het grootscheepse liquidatieproces Marengo weer op.

Eind juni eiste het Openbaar Ministerie tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi (44) en vier vermoedelijke handlangers een levenslange gevangenisstraf. Taghi en de zijnen hebben volgens het OM een reeks liquidaties laten plegen.

Het monsterproces, dat in maart 2018 met de eerste inde zittingen van start ging, is voor Nederland van ongekende proporties en heeft van meet af aan onder hoogspanning gestaan.

Kroongetuige
Terwijl de zaak liep, werd de broer van kroongetuige Nabil B. vermoord, gevolgd door zijn advocaat Derk Wiersum en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. De zittingen zijn omgeven met extreme veiligheidsmaatregelen, waarvoor ook het leger is ingezet.

Marengo draait onder meer om zes moorden. De verklaringen van Nabil B. vormen een van de pijlers onder het bewijs dat het OM heeft aangedragen. Daarnaast is een overstelpende hoeveelheid leesbaar gemaakte cryptocommunicatie van groot belang. Daarin wordt onomwonden en vaak op uiterst grove en cynische toon over de moorden gesproken. De verdachten, in totaal zeventien, hebben op een enkele uitzondering na niets willen zeggen.

Voor september staan negen zittingsdagen in de Amsterdamse gerechtsbunker gepland. Woensdag komt het voorarrest van de diverse verdachten aan bod. Donderdag vindt een zogeheten regiezitting plaats in de zaak tegen Saïd R. (50), de vermoedelijke rechterhand van Taghi. De strafeis tegen hem - naar verwachting eveneens levenslang - moet het OM nog uitspreken.

De behandeling van R.'s zaak loopt achter op de rest, omdat hij pas vorig jaar december is uitgeleverd door Colombia, waar hij in februari 2020 werd aangehouden. Zijn huidige advocaten zijn later in de zaak gekomen en hebben van de rechtbank tijd gekregen om zich in te lezen in het omvangrijke dossier.

Vanaf vrijdag pleit de advocaat van Taghi en twee prominente medeverdachten, Inez Weski. Voor dit betoog zijn vijf dagen uitgetrokken.

De uitspraak van de rechtbank wordt pas volgend jaar verwacht.

© ANP 2022
colombia
inez weski
ridouan taghi
openbaar ministerie
marengo
mocromaffia
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?