Egyptische president Al-Sissi bezoekt Qatar, voor het eerst in jaren

buitenland
0
13 sep '22
De Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi is vandaag aangekomen in Qatar.

Het is het eerst bezoek sinds de twee landen in 2021 de diplomatieke betrekkingen herstelden, na een breuk van vier jaar.

Sisi werd ontvangen door de emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani. Volgens het Qatarese persbureau QNA luidt dit bezoek "een nieuw tijdperk in in de betrekkingen tussen Doha en Caïro, waardoor ze uitgroeien tot een vruchtbaar partnerschap".

De relatie tussen de twee Arabische landen doormaakt een fase van "actieve communicatie en wederzijdse bezoeken" die bedoeld zijn om de bilaterale relatie te versterkten, meldt QNA maandag op Twitter. De emir van Qatar bezocht eind juni Egypte, voor zijn eerste bezoek aan Caïro sinds de hervatting van de betrekkingen tussen de twee landen.

De twee leiders bespraken dinsdag de versterking van de banden op het gebied van energie en landbouw, evenals de verdieping van de samenwerking op het gebied van commerciële uitwisselingen en in het bijzonder met betrekking tot investeringsstromen van Qatar naar Egypte.

Egypte, het dichtstbevolkte van de Arabische landen en 's werelds grootste importeur van tarwe (voornamelijk uit Rusland en Oekraïne) lijdt onder de gevolgen van de burenruzie tussen Rusland en Oekraïne. De inflatie in het land is opgelopen tot 15 procent, voornamelijk door de voedselprijzen die tot 66 procent zijn gestegen en bijdragen tot een flinke afname van de koopkracht van huishoudens.

© MAROKKO.NL 2022
egypte
qatar
abdel fattah al-sissi
tamim bin hamad al-thani
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?