Marokko: Hof van Beroep bevestigt 2 jaar celstraf voor godslasterende vlogger

marokko
0
14 sep 19:19
De Het hof van beroep van Khouribga bevestigde dinsdag de eerder opgelegde gevangenisstraf van twee jaar voor vlogger Fatima Karim wegens het beledigen van de islam.

Karim werd in augustus veroordeeld voor het publiceren van sarcastische berichten over de koran en de profeet Mohammed (saws) op sociale netwerken.

De vlogger staat bij haar volgers bekend als een seculier persoon die zich wel vaker uitspreekt voor de scheiding van religie en de staat. Zie hield vol onschuldig te zijn en beriep zich op de vrijheid van meningsuiting. Desondanks bood ze haar excuses aan aan "iedereen die zich beledigd voelde". Ze gaf aan dat het niet haar bedoeling was om de islam te ondermijnen.

Strafbaar
Volgens het Marokkaanse wetboek van strafrecht is het strafbaar om de islam, de monarchie of de territoriale integriteit van Marokko te ondermijnen.

In juni 2021 veroordeelde de rechtbank een 23-jarige Italiaans-Marokkaanse vrouw tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van ongeveer 50.000 DH (€ 4.700) voor soortgelijke aanklachten.

In mei 2020 werd acteur Rafik Boubker opgepakt na publicatie van een video waarin hij godslasterlijke opmerkingen maakte. Hij werd vrijgelaten na het betalen van een borgsom van 5.000 DH (€ 470).

© MAROKKO.NL 2022
marokko
casablanca
oued zem
celstraf
rechtbank
islam
fatima karim
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?