Peruaanse minister legt functie neer wegens besluiteloosheid in Sahara-standpunt regering

marokko
0
11 sep '22
De Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken Miguel Angel Rodriguez heeft vrijdag zijn functie neergelegd nadat president Pedro Castillo zijn steun aan het Polisario-front had getweet.

"Ik schrijf u om mijn onherroepelijke ontslag uit de functie van minister van Buitenlandse Zaken in het Office of Foreign Relations in te dienen", schreef Rodriguez in een brief.

De brief volgde op een tweet van de Peruaanse president Castillo, die zijn steun betuigde aan de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR), minder dan een maand nadat de regering van het land haar besluit had aangekondigd om de erkenning van SADR juist in te trekken.

Het besluit van vorige maand volgde op een gesprek tussen Rodriguez en zijn Marokkaanse ambtgenoot Nasser Bourita. Het Peruaanse buitenlandministerie heeft vrijwel direct na het gesprek met Bourita de Verenigde Naties (VN) op de hoogte gebracht van het besluit.

Maar president Castillo ging daarna toch hard in tegen het besluit van zijn eigen minister. "Een jaar na het aanknopen van diplomatieke betrekkingen met de SADR, bevestigen we opnieuw dat we volharden in de verdediging van haar soevereine zelfbeschikking", schreef president Castillo daarna in een Tweet.

Wispelturig
De tegenstrijdige verklaring van de president toont aan dat het land grote moeite heeft met de steun voor het Polisario-Front, de militante beweging van SADR.

Peru schortte de banden met het Front voor het eerst op in 1999. Daarmee kwam een einde aan wat toen een 15-jarige steun aan de separatistische beweging was. De betrekkingen met Marokko werden daarna aanzienlijk verbeterd. Peru was in Latijns-Amerika een sterke pleitbezorger voor het Marokkaans karakter van de Sahara.

De verkiezing van Pedro Castillo vorig jaar zorgde echter voor een politieke aardverschuiving en maakte een einde aan de inspanningen van het Zuid-Amerikaanse land om goede betrekkingen met Marokko te onderhouden. Drie maanden nadat president Castillo aantrad herstelde hij namelijk de betrekkingen met Polisario.

Het congres van het land floot Castillo daarna terug en verwierp de presidentiële steunbetuiging aan het Polisario-Front. De verklaring werd afgedaan als inspanningen van de regering om "geopolitieke instabiliteit te creëren". Desondanks was de kogel al door de kerk, totdat Rodriguez vorige maand het besluit van Castillo ongedaan probeerde te maken en de erkenning voor SADR introk.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
peru
sahara
sadr
polisario
miguel angel rodriguez
pedro castillo
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?