Antiracismegezant laakt wantrouwen overheid jegens burger

algemeen
0
19 sep 16:05
Nederlandse wet- en regelgeving van de afgelopen jaren is gebaseerd op geïnstitutionaliseerd wantrouwen vanuit de politiek en overheid jegens de burgers.

Dat schrijft de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh in het eerste Nationaal Programma tegen Discriminatie en Racisme, dat maandag is gepresenteerd.

Deze gang van zaken heeft volgens Baldewsingh bijgedragen aan "een groeiende vertrouwensbreuk" in de samenleving, tussen "grote groepen burgers" en de politiek en overheid, zo staat in de inleiding van het programma.

Het wantrouwen van overheid naar burgers was afgelopen jaren soms ook "impliciet gericht op bepaalde groepen mensen in onze samenleving", aldus Baldewsingh, verwijzend naar het toeslagenschandaal bij de Belastingdienst. De vraag die volgens hem voorligt is "hoe de menselijke maat weer toe te passen". "Te vaak denken we in Nederland in termen van bureaucratische processen, terwijl het bij racisme en discriminatie juist zo belangrijk is om oog te hebben voor de geleefde ervaring van mensen en de doorwerking ervan."

In het Nationaal Programma tegen Discriminatie en Racisme staan concrete plannen voor de aanpak van discriminatie en racisme in Nederland. Het programma is opgesteld in samenspraak met verschillende ministeries. Ook voerde de coördinator gesprekken met maatschappelijke organisaties en burgers.

De gesprekken hebben voor Baldewsingh duidelijk gemaakt hoe het ervaren van uitsluiting "leidt tot wantrouwen tegen de overheid, toenemende polarisatie en uiteindelijk tot mensen die helemaal afhaken".

© ANP 2022
samenleving
rabin baldewsingh
racisme
politiek
wantrouwen
overheid
burgers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi