Dodental bij Iraanse protesten loopt op

buitenland
0
22 sep 18:34
In de zes dagen sinds het begin van de protesten in Iran zijn zeventien mensen overleden, aldus de staatstelevisie.

Zowel burgers als politieagenten zijn om het leven gekomen bij de protestacties tegen politiegeweld tegen vrouwen.

De Iraanse mensenrechtenorganisatie IHR, die vanuit Oslo opereert, stelt dat het werkelijke dodental veel hoger is. Volgens de organisatie zijn zeker 31 burgers de afgelopen dagen door politiegeweld omgekomen.

De acties begonnen vrijdag, nadat de 22-jarige Mahsa Amini was gestorven. Ze was opgepakt door de religieuze politie, omdat ze niet voldeed aan de islamitische kledingvoorschriften.

Volgens de demonstranten heeft Amini een fatale klap op haar hoofd gekregen van de politie en overleed ze op het bureau. De politie ontkent en zegt dat ze een natuurlijke dood stierf.

Sancties
Na de dood van Amini braken grote protesten uit in zeker vijftien Iraanse steden. Vrouwen deden hun sluiers af en knipten hun haar.

De politie greep hard in en op sommige plekken zou gericht zijn geschoten. Woensdag meldden de autoriteiten dat zeven demonstranten om het leven waren gekomen en vier politieagenten.

Sinds woensdag is in Iran de toegang grotendeels geblokkeerd tot Instagram en WhatsApp, socialemediaplatfporms waar demonstranten elkaar spraken. In de westelijke regio Koerdistan zou zelfs helemaal geen internet meer zijn.

In reactie op de dood van de jonge vrouw en het geweld tegen demonstranten heeft de Amerikaanse overheid sancties ingesteld tegen zeven functionarissen. Het gaat om hooggeplaatste mensen binnen onder meer de Iraanse religieuze politie en het ministerie van Veiligheid.

Eventuele tegoeden die ze hebben in de VS worden bevroren en ook buitenlandse banken zouden volgens de Amerikaanse overheid geen zaken meer met ze mogen doen.

© ANP 2022
iran
protesten
mahsa amini
politie
doden
gewonden
koerdistan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi