Leger en geheime dienst Iran waarschuwen betogers

buitenland
0
23 sep 14:21
Het Iraanse leger heeft demonstranten die sinds een week de straat op gaan krachtig gewaarschuwd de veiligheid van het land niet in gevaar te brengen.

"We zullen niet toestaan ​​dat de vijand misbruik maakt van de situatie. " De geheime dienst waarschuwde ook voor deelname aan "illegale bijeenkomsten".

Een dag eerder hadden de veiligheidstroepen al de opdracht gekregen de landelijke protesten neer te slaan. De demonstraties volgen op de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die vorige week overleed nadat ze was gearresteerd door de zedenpolitie voor het overtreden van de islamitische kledingvoorschriften.

De politie ontkent geweld te hebben gebruikt. Sindsdien demonstreren duizenden mensen in tal van steden tegen de repressieve koers van het regime. Volgens activisten zijn er inmiddels 36 burgers omgekomen door politiegeweld.

Vrijdag werd bekend dat een prominente activist en journalist is gearresteerd. Deze Majid Tavakoli speelde een sleutelrol bij het aan de kaak stellen van de zaak van Amini. Ook andere journalisten zijn opgepakt.

In meerdere steden vonden vrijdag tegendemonstraties plaats. Demonstranten spraken zich uit tegen het verbranden van hoofddoeken, zoals eerder deze week gebeurde.

© ANP 2022
iran
geheime dienst
verenigde staten
protesten
mahsa amini
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi