Bourita ontmoet EU-chef Borrell in New York na omstreden Sahara-uitspraak

marokko
0
23 sep 22:07
De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita heeft vrijdag een ontmoeting gehad EU-buitenlandchef Josep Borrell.

De ontmoeting vond plaats aan de zijlijn van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

De twee diplomaten lieten in een gezamenlijke verklaring weten zich te zullen concentreren op bilaterale betrekkingen en het verdiepen van de samenwerking tussen de Europese Unie (EU) en Marokko. Het is de eerste keer dat Bourita en Borrell elkaar spreken na de mini-rel tussen de EU-diplomaat en Rabat vorige maand.

De EU-diplomaat zorgde eind augustus voor opspraak nadat hij tegenover een Spaanse televisiezender verklaarde dat de EU de Saharaanse bevolking wil laten beslissen over de toekomst van de Westelijke Sahara. Het standpunt druist in tegen het autonomievoorstel van Rabat waar zwaargewichten zoals de Verenigde Staten (VS), FrankrijkDuitsland en Spanje recentelijk hun goedkeuring voor hebben gegeven.

Marokko besloot daarop een officiële reis van Borrell in september te annuleren. Brussel nuanceerde daarna de uitspraken van Borrell en liet in een reactie weten te streven naar een "politieke, rechtvaardige, realistische en duurzame, voor beide partijen aanvaardbare oplossing voor de Sahara-kwestie, in overeenstemming met de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties".

Bourita benadrukte daarna dat de uitspraken van Borrell niet het standpunt van de EU weerspiegelen.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
sahara
europese unie
josep borrell
nasser bourita
spanje
referendum
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?