Qatar gaat dienstplichtigen inzetten als beveiliger bij WK

buitenland
6
27 sep 12:51
Qatar heeft honderden burgers, onder wie diplomaten die uit het buitenland moeten terugkeren, opgeroepen voor een verplichte militaire dienst waarin zij als beveiliger moeten optreden tijdens het WK voetbal.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron en documenten die het in handen heeft.

Uit de documenten blijkt dat burger worden getraind om wachtrijen bij de stadions te bege, fans te fouilleren en smokkelwaar op te sporen als alcohol, drugs of wapens.

De betreffende burgers moesten zich begin september al melden op een militair kamp ten noorden van Doha. Ze kregen te horen dat het hun "patriottische plicht" is om mee te helpen. "De meesten zijn daar omdat het moet, ze willen niet in de problemen raken", aldus de bron aan Reuters.

Qatar telt slechts 2,8 miljoen inwoners, van wie er amper 380.000 de Qatarese nationaliteit hebben en heeft al een overeenkomst gesloten met Turkije over de inzet van 3000 politieagenten uit dat land.

Ook Pakistan en Marokko zullen naar verwachting hulp sturen, al zijn daar concreet nog geen cijfers over bekend gemaakt. Wel heeft de Marokkaanse inlichtingenbaas Abdellatif Hammouchi een bezoek gebracht aan het Golfland met als doel een bijdrage te leveren aan het veiligheidsapparaat op het langverwachte en veelbesproken voetbaltoernooi later dit jaar.

Dienstprogramma
In een reactie meldde een regeringsfunctionaris dat het nationale dienstprogramma van Qatar tijdens het WK gewoon doorgaat. Sinds 2014 moeten Qatarese mannen tussen 18 en 35 jaar minstens vier maanden met het leger trainen als onderdeel van de dienstplicht die de emir, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, heeft ingevoerd.

Het WK Voetbal begint op 20 november.

© ANP 2022
qatar
wk 2022
tamim bin hamad al-thani
turkije
dienstplicht
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?