Belgische politie arresteert door Frankrijk gezochte imam Iquioussen

buitenland
2
30 sep 21:47
De politie in België heeft de Frans-Marokkaanse imam Hassan Iquioussen gearresteerd.

Dat meldt de Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne vrijdag.

Tegen de imam werd begin september een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door de Franse justitie. De prediker had het land verlaten nadat zijn verblijfsvergunning niet werd verlengd en zijn uitzetting door de Franse Raad van State werd bekrachtigd.

De Franse jacht op Iquioussen begon afgelopen winter toen de imam zijn tienjarige verblijfsvergunning wilde verlengen en hij daardoor het mikpunt werd van een gedetailleerd onderzoek. De gemeente keek onder meer naar zijn standpunten over sociale kwesties, de relatie tussen de sharia en de seculiere wetten van de Franse Republiek en de gelijkheid tussen de seksen.

Ondanks dat de imam geen strafbare feiten heeft gepleegd en nooit ergens voor is veroordeeld vond de gemeente een paar uitlatingen van de man niet passen bij de Franse waarden. Zijn verblijfsvergunning werd niet verlengd en de Franse binnenlandminister, die momenteel bezig is met een strijd tegen de islam, moslims en islamitische organisaties, besloot dat de imam het land moest verlaten.

De zaak heeft in Frankrijk voor nog meer verdeeldheid gezorgd. Critici van het Franse anti-islam-sentiment voeren aan dat de imam geen wet heeft overtreden en dat de autoriteiten zijn recht op de vrijheid van meningsuiting beperken door hem te straffen voor uitspraken die geenszins in strijd zijn met de wet.

Het valt echter nog maar te bezien of Frankrijk de deportatie van de imam naar Marokko zal doorzetten. Het land zit middenin een diplomatieke crisis met Marokko vanwege de beperkte visumuitgifte aan Marokkaanse onderdanen.

Marokko weigerde eind augustus dan ook om de in Frankrijk ongewenste imam te ontvangen.

© MAROKKO.NL 2022
belgie
hassan iquioussen
verblijfsvergunning
frankrijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?