Afspraken over uitzetten uitgeprocedeerde Marokkanen lijken nabij

marokko
10
1 okt 11:58
De gesprekken met Marokko over het terugsturen van Marokkaanse onderdanen die niet in Nederland mogen blijven, gaan de goede kant op.

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de banden tussen Den Haag en Rabat "verbeterd, inclusief op terugkeer". Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zegt dat de verhouding "goed en constructief is".

Of er al afspraken gemaakt zijn over terugkeer, zoals NRC zaterdag meldt, willen de ministeries desgevraagd niet zeggen. Het terugsturen van mensen met een Marokkaans paspoort die niet in Nederland mogen blijven, is politiek een zeer gevoelig thema. Dat komt doordat er een groep is die overlast veroorzaakt maar vooralsnog niet teruggestuurd kon worden.

Zij houden bovendien, net als andere zogenoemde 'veiligelanders' vaak plekken bezet in de opvang voor asielzoekers die mogelijk wél in aanmerking komen voor verblijf in Nederland.

Een woordvoerder van Van der Burg wil het nieuws van NRC over de afspraken met Marokko over de uitgeprocedeerden niet bevestigen, omdat de gesprekken met het land "in vertrouwelijkheid" plaatsvinden. "Dat is ook nodig om de juiste omstandigheden te creëren om het goede gesprek voort te zetten." Als die gesprekken concreet iets opleveren, wordt dat gedeeld met de Kamer, aldus Van der Burg.

Verwijten
Nederland verwijt Marokko er al langer van uitgeprocedeerde onderdanen niet terug te nemen, met het gevolg dat ze vaak in de illegaliteit belanden. Eind 2019 annuleerde de Marokkaanse ambassadeur een afspraak met Ankie Broekers-Knol (VVD), destijds staatssecretaris Asiel en Migratie.

Ze wilde met Marokko praten over de vermeende weigering van het Noord-Afrikaanse land om in Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers terug te nemen, maar werd daar naar eigen zeggen niet ontvangen. Het leverde haar in de Tweede Kamer veel kritiek op. Achteraf bleek de zaak genuanceerder en bleek het slechts te gaan om een "simpele agendakwestie".

Het was niet de eerste keer dat Nederlandse politici de schuld bij Marokko leggen. In april 2018 sloot toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok "overeenkomsten met Marokko over de terugkeer van 52 irreguliere Marokkanen" maar erkende later dat de operatie mislukte omdat het Nederlandse ministerie van Justitie "de meerderheid" van deze migranten "niet meer kon vinden".

Buitenlandse inmenging
Marokko heeft Nederland in het verleden gewezen op 'de lange arm van Den Haag' en de ongewenste inmenging bij binnenlandse aangelegenheden. Zo heeft de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita herhaaldelijk gezegd dat Rabat geen standje nodig heeft van andere landen en becommentarieerde de Nederlandse kritiek op vonnissen aan Hirak Rif-gedetineerden na deelname aan ongeoorloofde protesten.

Ook zou Nederland Marokkaanse journalisten inzetten als spionnen. Journalist Omar Radi werd in Marokko onlangs veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar, onder meer voor spionage voor Nederland. Radi zou onder meer informatie hebben gedeeld over Hirak Rif-protesten met een medewerker van de Nederlandse ambassade in Rabat. Nederland weigerde tijdens het proces om meer licht te werpen op de zaak.

Achter de schermen
NRC meldt op basis van bronnen dat Nederland in ruil voor de uitzettingen alleen nog achter de schermen kritiek zal uiten op de mensenrechtensituatie in Marokko. Alleen in samenspraak met andere landen treedt Nederland er nog mee naar buiten. Het ministerie erkent dat er een andere aanpak is gekozen in de relaties met Marokko, maar spreekt dit aspect van de deal tegen.

Den Haag zegt dat nu gekozen is voor "constructief engagement op verschillende thema’s". Wat dat precies inhoudt, blijft onduidelijk. Wel blijkt dat Nederland hoopt dat de constructieve houding helpt om de banden aan te halen. Een sterkere relatie zou vervolgens juist ruimte maken "voor ook een wederzijds kritisch gesprek".

Als het gaat om mensenrechten, werkt Nederland sowieso het liefst samen met andere landen, stelt het ministerie. "Ten aanzien van de inzet op mensenrechten geldt in het algemeen dat effectiviteit vooropstaat."

© ANP/Marokko.nl 2022
marokko
uitgeprocedeerd
asielzoekers
mensenrechten
eric van der burg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?