Handelstekort Marokko in augustus gestegen met 77 miljard DH

marokko
1
3 okt 23:16
De Marokkaanse invoer groeit sneller dan de uitvoer, voornamelijk als gevolg van de torenhoge energierekening, die met 128 procent steeg ten opzichte van augustus vorig jaar.

Het oplopende tekort op de handelsbalans werd enigszins gecompenseerd door de uitvoer van fosfaten, de autosector en de landbouw, blijkt uit cijfers van het deviezenkantoor.

De Marokkaanse export liep eind augustus op tot 276,8 miljard DH, een stijging van 37 procent, maar de goede prestaties van de uitvoer waren niet voldoende om de toename van de import te compenseren. De invoer liep op tot 491,6 miljard DH, een toename van 44 procent, afgezet tegen een jaar eerder.

Recordcijfers export
De Marokkaanse export noteerde de afgelopen maanden recordhoge cijfers. De verkoop van fosfaten en derivaten steeg met 67,7 procent tot 77,9 miljard DH. De stijging wordt toegeschreven aan de toegenomen vraag naar natuurlijke meststoffen en chemicaliën als gevolg van het conflict in Oekraïne. De prijs van de producten verdubbelde maar het exportvolume daalde daarentegen met 15,5 procent.

De omzet in de autosector steeg met 29,3 procent tot 66,7 miljard DH; het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar. Deze stijging betreft de omzet in het bouwsegment (+47,3 procent) en die in het bedradingssegment (+16,7 procent). Daarentegen daalde de export van het interieursegment met 2,5 procent.

De uitvoer uit de landbouw- en agrovoedingssector steeg met 24,1 procent tot 55,8 miljard DH. De toename wordt verklaard door de stijgende omzet in de voedingsindustrie (+27,7 procent) en die van landbouw, bosbouw en jacht (+19,8 procent).

De textiel- en leerexport steeg met 28,8 procent vanwege de toegenomen vraag naar confectiekleding (+ 31,2 procent), breigoed (+22,8 procent) en schoenen (+30,3 procent).

Energieprijzen in de lift
De energierekening van Marokko is meer dan verdubbeld, tot 103 miljard DH eind augustus, een stijging van 128 procent. Deze stijging wordt veroorzaakt door oplopende prijzen voor diesel en stookolie (+105 procent), ook stegen de ingevoerde hoeveelheden met 11,5 procent.

Ook de invoer van voedingsproducten heeft een hoger prijskaartje (+ 51,6 procent). Zo verdubbelde de prijs voor tarwe-aankopen en werd er 32,4 procent meer tarwe ingevoerd, als gevolg van het slechte landbouwseizoen. Ook de invoer van gerst steeg (+2,77 miljard DH).

© MAROKKO.NL 2022
marokko
handelsbalans
handelstekort
export
import
fosfaat
auto
landbouw
energie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?